Cash on Demand (1961)

Recensie Cash on Demand (1961)

Cash on Demand recensie

Door Vince Christiaans op
Vlak voor de kerstdagen raakt de autoritaire bankmanager Harry Fordyce (Peter Cushing) betrokken in het complot van de overvaller Colonel Gore-Hepburn (André Morell).

Aan het eind van de jaren '50 werd Hammer Film Productions wereldbekend dankzij het bloederige tweeluik The Curse of Frankenstein (1957) en The Horror of Dracula (1958). Zo begon een succesvolle periode voor het Britse productiehuis dat bijna twee decennia standhield. Hoewel horror de klok sloeg, richtte Hammer zich ook op andere (minder bloederige) genrefilms, met Cash On Demand (1961) als uitstekend voorbeeld. 

Sinds zijn rol als Victor Frankenstein was Peter Cushing (samen met Christopher Lee) het boegbeeld van Hammer Film Productions. De acteur speelde velerlei helden en schurken in maar liefst 22 van hun films. Zijn rol in Cash On Demand is echter minder zwart-wit. Eigenlijk speelt hij een moderne versie van Ebenezer Scrooge. Alleen wordt Fordyce (Cushing) niet bezocht door drie geesten, maar door een gewiekste bankovervaller (André Morell).  

De chemie tussen het paar is geweldig. Tot het moment waarop Morell ten tonele verschijnt is bankier Fordyce heer en meester. Zijn mierenneukerige aard komt goed naar voren in de wijze waarop hij de bankmedewerkers behandeld. Vooral zijn assistent Pearson (Richard Vernon) krijgt het zwaar te verduren wanneer Fordyce hem in het begin van de film beticht van fraude. 

Deze bijna vijandige relatie tussen Fordyce en zijn werknemers wordt fantastisch uitgebuit door de bankovervaller Gore-Hepburn, die zich voordoet als een verzekeringsman die de veiligheid van de bank komt onderzoeken. Hij bedreigt niet alleen Fordyce's gezin, maar ook zijn status in het bankwezen. Het zorgt ervoor dat de bankier transformeert van een kleinzielige pennenlikker tot een meelijwekkend slachtoffer. 

Doordat de actie zich beperkt zich tot de bank is er genoeg ruimte voor dialogen tussen de bankier en zijn overvaller. Zo zorgt regisseur Quentin Lawrence ervoor dat je voor beide mannen sympathie ontwikkelt. Daarnaast legt Gore-Hepburn een aantal keer de vinger op de zere plek door Fordyce te wijzen op zijn totale desinteresse in het persoonlijke leven van zijn werknemers.  

Het complot culmineert in een hartverwarmend slot, dat zonder zoetigheid de boodschap van de film onderstreept. Cash On Demand is een showcase voor de acteertalenten van Peter Cushing en André Morell. Daarnaast werkt deze film niet alleen als een spannende thriller, maar ook als een alternatieve bewerking van Charles Dickens' A Christmas Carol (1843). Kortom, een aangename verrassing voor iedereen die zich de moeite wil doen om de film op te sporen. 

Cast: Peter Cushing André Morell Norman Bird Richard Vernon
Kevin Stoney
Regie: Quentin Lawrence
Genre: Thriller
Speelduur: 1:29 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Cash on Demand:

Pluspunten

Puik acteerwerk van Cushing en Morell, Spanning, Hartverwarmend einde, Mooie variatie op A Christmas Carol, Strakke regie van Quentin Lawrence, Sterk script van Jacques Gillies, David T. Chantler en Lewis Greifer

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Cash on Demand met een 8 / 10.

8

Cash on Demand is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 8 / 10.

Nuttige recensie

10 / 11 personen vinden deze recensie van Cash on Demand nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Cash on Demand
Filmklassieker Cash on Demand door Vince
Relevante films binnen het genre Thriller
7,5
Recensie Surge (2021)
8
Recensie Titane (2021)
6
Recensie Reminiscence (2021)
9
Recensie La Haine (1995)
2,5
Recensie Old (2021)
7,4
Recensie A Quiet Place Part II (2021)