Batman (1989)

Recensie Batman (1989)

Batman recensie

Door Vince Christiaans op
Bruce Wayne (Michael Keaton) leidt een dubbelleven; overdag is hij een rijke playboy en ’s nachts houdt hij de straten van Gotham City veilig als de gemaskerde held Batman. De zaken escaleren wanneer de waanzinnige Joker (Jack Nicholson) op het toneel verschijnt.

Superheldenfilms waren niet altijd gegarandeerde kaskrakers. Er was een tijd dat stripboekverfilmingen te boek stonden als vergif voor een goede ticketverkoop.  Het was in die periode dat Tim Burton via Warner Bros. de opdracht kreeg om zijn filmversie van Batman te maken. 

Achteraf lijkt Burton een merkwaardige keuze voor dit project. De jonge regisseur had net een carrière bij Disney achter de rug, maar zijn gotische neigingen zorgde ervoor dat hij snel naar ander werk kon zoeken. Het was uiteindelijk de paranormale komedie Beetlejuice (1988) die hem in de kijker speelde voor Batman. 

Het eerste teken van zijn afwijkende visie was de casting van Michael Keaton voor de hoofdrol. Keaton stond bekend als een komisch acteur en fans claimden dat niemand hem serieus zou nemen als Batman. Jack Nicholson, daarentegen, was met zijn waanzinnige grijns geknipt voor de rol van de Joker. Zo ook Michael Gough als Batmans butler en vaderfiguur Alfred. 

Visueel gezien is Tim Burtons film heel anders dan de kleurrijke televisieserie (1966) met Adam West, die tot 1989 de meest bekende incarnatie was van Batman. Burton koos voor een duistere vertelling en zijn industriële visie van Gotham City is duidelijk geïnspireerd door het design van de Duitse sciencefictionklassieker Metropolis (1927). 

De sombere look wordt gecomplementeerd door Danny Elfmans muziek. Batman zelf wordt voorzien van een hoogdravende mars en de verschijning van Nicholsons Joker zorgt voor een uitbraak aan chaotische circusmuziek. Het is waarschijnlijk het meest iconische superheldenthema, met uitzondering van John Williams’ muziek voor Superman (1978). 

Anders dan de huidige superheldenfilms liet Tim Burton zich inspireren door de cartooneske kant van de stripboeken. Michael Keaton neemt de hoofdrol vrij serieus, maar de bijrollen zijn heerlijk flamboyant. Vooral Jack Nicholson steelt de show, hoewel hij zich meer laat inspireren door zijn publieke persoonlijkheid dan door de karaktertrekken van het stripfiguur. 

Van 2005 tot 2012 gooide regisseur Christopher Nolan hoge ogen met zijn ‘realistische’ interpretatie van Batman. Hierdoor hebben de twee films van Tim Burton bij veel filmliefhebbers hun glans verloren. Toch is het een aanrader om Batman (1989) en Batman Returns (1992) nogmaals te bekijken, want beide schitteren door hun onweerstaanbare duisternis. 

Cast: Michael Keaton Jack Nicholson Kim Basinger Robert Wuhl
Pat Hingle Billy Dee Williams Michael Gough Jack Palance
Regie: Tim Burton
Genre: Superhelden Klassieker
Speelduur: 2:06 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Batman:

Pluspunten

Duistere sfeer, Mooi ontworpen sets en effecten, Humor, Avontuur, Michael Keaton als Batman, Jack Nicholson als de Joker, Muziek Danny Elfman

Minpunten

Niet alle sets en special-effects zien er nog zo goed uit, Burton is niet altijd even trouw aan het bronmateriaal

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Batman met een 8 / 10.

8

Batman is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8 / 10.

Nuttige recensie

12 / 21 personen vinden deze recensie van Batman nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Batman
Filmklassieker Batman door Vince
Relevante films binnen het genre Superhelden
4,8
Recensie The New Mutants (2020)
5,3
Recensie Project Power (2020)
8
Recensie Batman: Mask of the Phantasm (1993)
8
Recensie The Dark Knight Rises (2012)
10
Recensie The Dark Knight (2008)
9
Recensie Batman Begins (2005)