Batman (1989)

Recensie Batman (1989)

Batman recensie

Door Jordy Gomes op
Wanneer crimineel Jack Napier (Jack Nicholson) oog in oog komt te staan met Batman (Michael Keaton) gebeurt er een ongeluk waardoor hij in een vat met zuur belandt. Hierdoor is Jack's verandering naar The Joker compleet. Nu moet Batman deze onvoorspelbare vijand tegenhouden om zo Gotham City te redden.

Vanwege de huidige populariteit van het personage is het haast ondenkbaar, maar vroeger werd Batman voornamelijk geassocieerd met komedie, overdreven acteerwerk en luchtig vermaak. Dat mensen dit beeld hadden van de superheld kwam mede door de humoristische jaren '60 televisie-serie met Adam West in de hoofdrol. In deze tijd werden superhelden-filmproducties totaal niet serieus genomen, maar dankzij Superman (1978), een gigantische hit, werd de weg vrij gemaakt voor de komst van Batman (1989).

Regisseur Tim Burton's gotische visie van Gotham City & de duistere aanpak van dit Batman verhaal hebben beide veel indruk achtergelaten. Ondanks dat Burton zich niet lijkt te bekoren door de originele stripboeken en ook amper trouw blijft aan het bronmateriaal, is deze film en zijn invloed op het Batman personage permanent bijgebleven. Zo zijn de sfeer, de gedenkwaardige muziek van Danny Elfman, het design van de Batmobile en nog veel meer dingen overgenomen door de geprezen Batman animatieserie uit de jaren '90.

Om ons nog meer te distantiëren van het komische verleden werd gekozen om Batman als een soort bovennatuurlijk wezen neer te zetten die angst aanjaagt in de ogen van criminelen. Michael Keaton speelt de rol overtuigend en weet met zijn stille houding soms zelfs te intimideren, ondanks dat zijn Bruce Wayne wat meer oppervlakkig en op afstand blijft.

De perfecte tegenhanger voor Keaton's koude Batman is Jack Nicholson's flamboyante Joker. Hij combineert de lachwekkende streken van een clown met de psychopathische daden van een crimineel. Burton lijkt zelf ook meer interesse te hebben in Joker dan in onze titulaire superheld, gezien de grote glansrol die voor de superschurk is weggelegd.

Burton neemt met zijn film wel veel artistieke-vrijheden die misschien niet bij iedereen in de smaak zullen vallen. Voor trouwheid aan de stripboeken zit je hier aan het verkeerde adres, maar Batman (1989) bevat ondertussen zoveel iconische momenten dat dit aspect gemakkelijk vergeven kan worden. We hebben onder andere deze film te danken voor het huidige succes binnen het superhelden genre. Hierdoor blijft mijn respect voor Burton's Batman altijd overeind staan.

Cast: Michael Keaton Jack Nicholson Kim Basinger Robert Wuhl
Pat Hingle Billy Dee Williams Michael Gough Jack Palance
Regie: Tim Burton
Genre: Superhelden Klassieker
Speelduur: 2:06 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Batman:

Pluspunten

De film is verantwoordelijk voor het neerzetten/introduceren van een meer 'duistere' Batman, Tim Burton's gotische visie van Gotham City, Iconische muziek van Danny Elfman, Michael Keaton als Batman, Jack Nicholson als Joker, Design van het Batman-kostuum, de Batmobile en de Batcave, Memorabele momenten, actiescènes & shots

Minpunten

Trekt zich op meerdere vlakken weinig aan van de stripboeken en het bronmateriaal

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Batman met een 8 / 10.

8

Batman is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8 / 10.

Nuttige recensie

56 / 59 personen vinden deze recensie van Batman nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Batman
Filmklassieker Batman door Jordy
Relevante films binnen het genre Superhelden
4,8
Recensie The New Mutants (2020)
5,3
Recensie Project Power (2020)
8
Recensie Batman: Mask of the Phantasm (1993)
8
Recensie The Dark Knight Rises (2012)
10
Recensie The Dark Knight (2008)
9
Recensie Batman Begins (2005)