Batman Forever (1995)

Recensie Batman Forever (1995)

Batman Forever recensie

Door Jordy Gomes op
Wanneer schurk Two Face (Tommy Lee Jones) een alliantie aangaat met de briljante Riddler (Jim Carrey) proberen ze samen te ontdekken wie er achter het Batman masker schuilt. Deze gevaarlijke samenwerking zorgt er ook voor dat Batman (Val Kilmer) een protegé onder zijn hoede neemt, namelijk Robin (Chris O'Donnell).

In de ogen van Warner Bros. wist Batman Returns (1992) niet de verwachtingen waar te maken waarop de studio had gehoopt. Hiernaast was de film dankzij Tim Burton's creatieve vrijheid misschien wat te griezelig voor de jonge kijkers. Daarom kozen ze om voor het derde deel een compleet andere (kindvriendelijke) richting op te gaan. Joel Schumacher stapt ditmaal in de regisseursstoel en ook Michael Keaton werd vervangen door Val Kilmer in de rol van Batman.


Batman Forever (1995) voelt daarom meteen aan als een geheel ander universum als het gaat om de toon, sets en designs. Weg is Burton's gotische invloed en duistere aanpak, met hiervoor in de plaats felle neon lichten door heel Gotham City heen, een anatomisch correct Batman-kostuum waarop tepels aanwezig zijn, cartoonesk acteerwerk en een overdosis aan slappe humor. Verder zit de film boordevol bizarre keuzes, tenenkrommende dialogen en hilarisch overdreven figuranten dat je haast niets anders kan dan schateren. Op zijn eigen, unieke, manier biedt Batman Forever een vorm van entertainment, al is het meer uitlachen dan toelachen.

Gelukkig zijn er ook wat positieve punten op te noemen. Zo is Val Kilmer als Bruce Wayne/Batman best een redelijke keus, en het is te zien dat hij zijn best doet met het materiaal dat hem wordt voorgeschoteld. Zijn rol heeft zichtbare potentie en hij was waarschijnlijk met een sterker script beter uit de verf gekomen. Ook Jim Carrey, met zijn excentrieke vertoning als de Riddler, weet te amuseren. Hyperactief en vol met energie stuitert Riddler van scène naar scène om Batman Forever evengoed tolerabel te maken.

Voor zowel mij als anderen zal Batman Forever toch wat jeugdsentiment met zich meebrengen. Het is enigszins begrijpelijk dat kinderen deze 'cartoon' met echte mensen wel leuk vinden om naar te kijken, maar deze charme gaat als volwassenen al snel verloren. Batman Forever was het begin van het eind voor de bekende filmfranchise. Het vervolg, Batman & Robin (1997), hamerde namelijk nog meer door op alle negatieve elementen die hier waren geïntroduceerd. Dit was zo'n teleurstelling dat onze titulaire superheld hierna ongeveer acht jaar is weggebleven uit de bioscoopzalen.

Cast: Val Kilmer Tommy Lee Jones Jim Carrey Nicole Kidman
Chris O'Donnell Michael Gough Pat Hingle
Regie: Joel Schumacher
Genre: Superhelden Klassieker
Speelduur: 2:01 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Batman Forever:

Pluspunten

Val Kilmer is een prima Bruce Wayne/Batman, Jim Carrey is heerlijk excentriek als The Riddler, Sfeervol gebruik van felle kleuren en neon lichten, Makkelijk verteerbaar en soms best komisch om naar te kijken, Sterke soundtrack van Elliot Goldenthal, Grappige figuranten met stomme oneliners, Kan wat jeugdsentiment met zich meebrengen

Minpunten

Omschakeling van Burton's duistere sfeer naar een meer kindvriendelijke aanpak, Overschot aan slappe humor, Ontzettend cartoonesk en overdreven, Tommy Lee Jones speelt Two Face als een soort Joker-impersonatie, Nicole Kidman die zich helemaal over Batman heen stort en verder weinig toevoegt, Chris O'Donnell en zijn puberale vertoning van Robin, Het begin van een aantal bizarre keuzes die zouden verergeren in het vervolg

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Batman Forever met een 5 / 10.

5

Batman Forever is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 5 / 10.

Nuttige recensie

18 / 19 personen vinden deze recensie van Batman Forever nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Batman Forever
Filmklassieker Batman Forever door Jordy
Relevante films binnen het genre Superhelden
8
Recensie Batman: Mask of the Phantasm (1993)
8
Recensie The Dark Knight Rises (2012)
10
Recensie The Dark Knight (2008)
9
Recensie Batman Begins (2005)
1
Recensie Batman & Robin (1997)
8
Recensie Batman Returns (1992)