Antebellum (2020)

Recensie Antebellum (2020)

Antebellum recensie

Door Kurt Velghe op
Een jonge zwarte activiste die opkomt voor de rechten van de zwarte vrouwen wordt wakker als slavin tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. De katoenplantage waar ze terechtkomt, wordt geleid door sadistische zuidelijken. Ontsnappen is de enige uitweg.

Horror dekt vele ladingen, maar betekent eigenlijk dat je ergste nachtmerrie werkelijkheid wordt. En dat is wat Veronica Henley overkomt in deze film. Het onderwerp van haar strijd wordt waarheid. Veronica wordt gespeeld door Janelle Monáe, een succesvolle zangeres, die hier nog maar eens laat zien dat ze daarnaast ook een bijzonder getalenteerde actrice is.

De eerste veertig minuten van de film zijn veelbelovend. De allereerste shot verraadt vakmanschap en heel veel durf. Minutenlang zweeft de camera boven de plantage waar soldaten toekijken op de hardwerkende slaven, om te eindigen met een close-up van Eden, het alter ego van Veronica in het verleden. Daarna blijven we het leven volgen op de plantage en dat levert een paar ongemakkelijke momenten op zonder al te veel expliciete shots of gratuit geweld te gebruiken.

De film zakt halverwege als het verhaal zich verplaatst naar het heden en het raadsel onthuld wordt (veel te vroeg naar mijn mening en misschien net iets te hard lijkend op een film van een succesvolle regisseur in het begin van dit millennium). Ondanks dat de film aangekondigd werd als een product van de producers van Get Out (2017) en Us (2019), wordt hier duidelijk dat regisseurs Bush en Renz geen Jordan Peele zijn. Het gegeven wordt niet verder uitgespit en de film eindigt als een doordeweekse thriller. Pas op, dit is verre van een slechte film. Alleen worden de verwachtingen niet ingelost en dat is jammer, want hierdoor wordt de film wellicht te veel vergeleken met de twee voornoemde en te weinig beoordeeld op zijn eigen kwaliteiten.

Cast: Janelle Monáe Jena Malone Eric Lange Jack Huston
Regie: Gerard Bush Christopher Renz
Genre: Thriller
Speelduur: 1:46 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Antebellum:

Pluspunten

Janelle Monáe speelt ijzersterk, Magistraal openingsshot, Sterke eerste veertig minuten, Spannend slotstuk, Schitterende soundtrack

Minpunten

Halverwege een dipje, De twist wordt veel te vroeg onthuld, Regisseurs zijn geen Jordan Peele, Torenhoge verwachtingen worden niet ingelost

Beoordeling

Kurt Velghe beoordeelt Antebellum met een 6,5 / 10.

6,5

Antebellum is door 3 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 5,8 / 10.

Nuttige recensie

4 / 7 personen vinden deze recensie van Antebellum nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Antebellum
Relevante films binnen het genre Thriller
6,5
Recensie Halloween Kills (2021)
8
Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)
6
Recensie The Guilty (2021)
8,5
Recensie Casino Royale (2006)
7,5
Recensie Surge (2021)
8
Recensie Titane (2021)