A Quiet Place (2018)

Recensie A Quiet Place (2018)

A Quiet Place recensie

Door Kurt Velghe op
Lee en Evelyn proberen samen met hun kinderen te overleven nadat de wereld overgenomen werd door buitenaardse wezens. Deze zijn stekeblind maar hebben een uitstekend gehoor. Ze reageren op het minste geluid en vallen alles aan wat lawaai maakt. De enkelingen die deze apocalyps overleefden, proberen nu in leven te blijven door zo stil mogelijk te zijn.

John Krasinski was tot voor kort vooral bekend als de wat nerdy Jim Halpert uit The office. Nu zal hij de geschiedenisboeken ingaan als de regisseur die het horrorgenre heruitvond. Hij leert ons tegelijkertijd dat wij niet meer gewoon zijn om te leven in stilte. Overal waar we komen, zijn geluiden, van tv, radio, smartphones, andere mensen, enz. In A quiet place moet het stil zijn. Eén klein geluidje kan namelijk je dood betekenen. Rond dit thema bouwt Krasinski één van de spannendste films van de laatste jaren.

In veel recensies lees je dat de kracht van film zit in het inventieve gebruik van de stilte. Dat is slechts gedeeltelijk waar, want het is niet de enige sterkte van deze prent. Het is uiteraard wel zo dat stilte nog nooit zo aanwezig is geweest in een film. Ieder geluidje wordt uitvergroot en zorgt ervoor dat je even je adem inhoudt. Waar je bij aanvang nog hier en daar een zakje chips of popcorn hoort knisperen, verdwijnt dat storende gekraak al na een paar minuten. Het lijkt wel alsof ook het aanwezige publiek bang is dat hun lawaai de monsters zal aantrekken. Er is ook op de details gelet: zo lopen de personages blootsvoets op zelfgemaakte zandpaadjes, spelen ze monopolie met kussentjes in plaats van pionnen, … Spreken doen ze in gebarentaal.

Eén van de belangrijkste aspecten waardoor ik een film apprecieer, zijn de personages. Dat is voor mij dan ook één van de grootste troeven van deze film. De personages zijn zo mooi uitgewerkt en worden zo schitterend vertolkt, dat je echt met hen meeleeft. Dat Blunt (in het echte leven ook de partner van Krasinski) een goede actrice is, wisten we al langer, maar ook Krasinski is overtuigend als de vader die tot het uiterste gaat om zijn gezin te beschermen. Echter ook de kindacteurs zijn voortreffelijk. Noah Jupe liet eerder dit jaar al zien in Wonder (2017) dat hij een staaltje kan acteren, maar de echte ster is Millicent Simmonds als de doofstomme dochter. De overlevingsdrang van dit gezin is de grote sterkte van de film. Zie het als een allegorie voor elk gezin dat zijn kroost te allen prijze wil beschermen tegen de grote boze buitenwereld. Je wil als toeschouwer ook dat dit leuk gezinnetje het einde van de film haalt. En dat maakt de stilte alleen nog maar ondraaglijker. Krasinski levert met deze prent een superspannende film af. Hij gooit alle clichés op een hoopje en doet er zijn eigen ding mee. De weinige streepjes muziek zorgen ervoor dat de spanning af en toe draaglijk wordt. Nog één tip: haast je naar de bioscoop voor het te laat is. Deze moet je namelijk op het grote scherm zien. Als je ‘t mij vraagt, zal dit bij een kijkbeurt op tv heel veel aan kracht inboeten.

Cast: Emily Blunt John Krasinski Noah Jupe Millicent Simmonds
Regie: John Krasinski
Genre: Thriller
Speelduur: 1:30 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van A Quiet Place:

Pluspunten

De geluidsband, De acteerprestaties, De personages, Spanningsopbouw, De monsters, De stilte

Minpunten

-

Beoordeling

Kurt Velghe beoordeelt A Quiet Place met een 9,5 / 10.

9,5

A Quiet Place is door 5 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,6 / 10.

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van A Quiet Place nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van A Quiet Place
Relevante films binnen het genre Thriller
7,5
Recensie Surge (2021)
8
Recensie Titane (2021)
6
Recensie Reminiscence (2021)
9
Recensie La Haine (1995)
2,5
Recensie Old (2021)
7,4
Recensie A Quiet Place Part II (2021)