A Quiet Place Part II (2021)

Recensie A Quiet Place Part II (2021)

A Quiet Place Part II recensie

Door Jordy Gomes op
De familie Abbott probeert nog steeds te overleven in een wereld waar monsters op de kleinste geluiden afkomen. Dochter Regan (Millicent Simmonds) doet nieuwe kennis op en gaat met een oude vriend van haar vader, Emmett (Cillian Murphy), op zoek naar een manier om de mensheid te helpen.

Acteur John Krasinski, een gezicht die iedereen zal kennen als 'Jim' uit de bekende tv-serie The Office US (2005 - 2013), maakte zijn overstap naar regisseur en leverde toen met A Quiet Place (2018) een enigszins originele thriller af. Het concept dat monsters afkomen op het kleinste verschil in decibel is nou eenmaal rijp voor spanning. Iets wat de film sterk wist over te brengen. Dat het vervolg, A Quiet Place Part II (2021) zijn voorganger mag evenaren/overtreffen toont aan dat Krasinski zichzelf steeds verbeterd achter de camera.


In een fantastische proloog keren we terug naar het begin, dag 1, van de 'gebeurtenis'. In mijn recensie van A Quiet Place (2018) beschreef ik hoe verfrissend het was dat er geen onnodig, gecompliceerd achtergrondverhaal nodig was om de film in te leiden. Daarom ben ik tevreden dat ze ervoor hebben gekozen om het mysterie van de monsters in tact te houden tijdens deze openingsscène. Er komt een meteoriet op Aarde en de monsters beginnen met het verslinden van mensen, meer informatie heb je ook niet nodig. Hoe minder we weten over de wezens, hoe groter onze angst voor hun zich blijft voortzetten.

Hierna gaat Part II meteen verder waar zijn voorganger is geëindigd. Zo worden beide films een mooie aanvulling op elkaar. Echter kun je soms wel het gevoel krijgen dat je kijkt naar 'meer van hetzelfde', maar daartegenover staat dat wat je aan het kijken bent erg goed in elkaar steekt. Deze wereld vergroten en uitdiepen heeft mijn goedkeuring, want de spanning is wederom om te snijden. Het mooiste aan beide 'A Quiet Place films' zijn misschien wel de bioscoopervaringen. Ik ben dankbaar dat ze dit vervolg hebben uitgesteld om te bewaren voor het witte doek. De stilte in de zaal is aanstekelijk, iedereen houdt zijn adem vast en je kunt een speld horen vallen. Deze gezamenlijke kijkervaring draagt bij aan de spannende sfeer die in de lucht blijft hangen.

Het plot is simpel, maar dat maakt de film er niet minder op. Bij A Quiet Place draait het namelijk allemaal om de uitvoering. Het unieke sounddesign is bijna zelf een karakter en brengt zoveel met zich mee, evenals het strakke montagewerk, dat voornamelijk in de climax tot zijn hoogtepunt komt. De connecties en parallellen met zijn voorganger maakt A Quiet Place Part II (2021) een waardig vervolg, één waarin de kinderen deels de hoofdrollen op zich nemen en moeten stappen in de schoenen van hun vader. Hopelijk maken ze hier een trilogie van en weten ze alles op een toepasselijke manier af te ronden.

Cast: Emily Blunt Millicent Simmonds Noah Jupe Cillian Murphy
Djimon Hounsou
Regie: John Krasinski
Genre: Thriller
Speelduur: 1:37 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van A Quiet Place Part II:

Pluspunten

Regie van John Krasinski, Goed acteerwerk van Cillian Murphy, Millicent Simmonds, Noah Jupe & Emily Blunt, Strakke montage, Parallellen en connecties met zijn voorganger, Indrukwekkende sounddesign, Spannende momenten, Climax en einde, Werkt het beste als echte bioscoopervaring

Minpunten

Kan hier en daar aanvoelen als 'meer van hetzelfde'

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt A Quiet Place Part II met een 8 / 10.

8

A Quiet Place Part II is door 4 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,4 / 10.

Nuttige recensie

41 / 42 personen vinden deze recensie van A Quiet Place Part II nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van A Quiet Place Part II
Relevante films binnen het genre Thriller
2,7
Recensie Old (2021)
5
Recensie Tom Clancy’s Without Remorse (2021)
6,5
Recensie Stowaway (2021)
8,5
Recensie Promising Young Woman (2021)
1
Recensie Deadly Illusions (2021)
8
Recensie Cash on Demand (1961)