A Man and a Camera

2021

6
Recensie A Man and a Camera (2021)

De bel gaat, je doet open. Voor je staat een man met een grote videocamera op je gericht. Zwijgend wacht hij tot jij de stilte verbreekt.

A Man and a Camera is door op 10 juli 2021 beoordeeld met een 6 / 10.

Gluren bij de buren. Iedereen is nieuwsgierig wat er achter de voordeur afspeelt.

We beginnen met beeldvullend asfalt in een Friese woonwijk. Een paard in de wei weet zich geen raad met de filmende persoon en loopt weg. Dan wat mensen die in hun voortuin aan het werk zijn. Daar sta je dan, je weet je geen houding te geven. Het is vooral ongemakkelijk. Eenmaal bij de voordeur reageert de één vriendelijk, de ander agressief, maar iedereen is afvragend. Je ziet de angst en vertwijfeling groeien. Van vriendelijk lachen naar bezorgde argwaan.

‘Benader het nieuwe met een positieve houding.’

En dan komt de filmmaker bij Ab Wisse - te herkennen aan het naambordje op zijn voordeur. Wat een prachtmens! Goedlachs, sociaal, zelfverzekerd, vol energie. Vriendelijkheid ten top. Hij is de gekke situatie helemaal de baas. Geen moment wordt het ongemakkelijk. Mocht het experiment een test zijn dan is Ab met vlag en wimpel geslaagd. Waarin? In mens zijn en jezelf blijven.

Misschien jammer dat de filmer voor een tweede/derde keer teruggaat naar twee huizen. De magie van zo'n overdondering is weg. Men heeft het moment kunnen overdenken en met anderen kunnen overleggen.
Aan de andere kant zeer begrijpelijk, de twee huishoudens maken de film. Je hebt goud in handen, waarom niet uitdiepen? Hiermee wordt de uitkomst van A Man and a Camera positief, iets wat heel makkelijk de andere kant kon opslaan.

Als je iets kunt leren van de film is het wel dat je open moet staan voor nieuwe en onverwachte gebeurtenissen. Benader het nieuwe met een positieve houding.

A Man and a Camera klinkt als videokunst, een kunstinstallatie. Het is geen van beide, eerder een sociaal experiment gegoten in video. En hoewel interessant, is dit geen bioscoopfilm.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van A Man and a Camera:

Pluspunten A Man and a Camera

Prima speelduur, Experiment, Ab Wisse, Interessant

Minpunten A Man and a Camera

Geen bioscoopfilm, Mist als invalshoek de grote stad

Over A Man and a Camera

Regie

Guido Hendrikx

Cast

-

Genre

Drama

Thema

ConflictenLevensvragen

Taal

Nederlands

Duur

1:03 uur

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van A Man and a Camera nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series