X-Men: Dark Phoenix (2019)

Recensie X-Men: Dark Phoenix (2019)

X-Men: Dark Phoenix recensie

Door Jordy Gomes op
Wanneer een duistere kracht zich bindt met Jean Grey (Sophie Turner) wordt zij een gevaar voor alle leden binnen het X-Men team.

Waarnaar Marvel & Disney succes hebben met hun filmuniversum aan Avengers-gerelateerde personages, is de X-Men franchise, dat in handen ligt van 20th Century Fox en hiervan losstaat, minder succesvol. Leveren ze een sterke film af, zoals Days of Future Past (2014) of slaan ze de plank mis, als in X-Men Origins: Wolverine (2009)?


Helaas valt hun nieuwe aanwinst, Dark Phoenix, in de laatste categorie. Dit is de tweede poging van Fox om het iconische evenement uit de stripboeken naar het scherm te vertalen, met weer een middelmatig eindresultaat. Personages die een grote rol horen te spelen krijgen kleine bijrollen en het hoogtepunt van de afgelopen twee films (Quicksilver) wordt aan de kant geschoven. Ook de (karakter) opbouw van zijn voorgangers laat de film links liggen. Wederom toont Fox geen interesse om respectvol om te gaan met hun personages.

Nu Fox officieel is opgekocht door Disney zal X-Men: Dark Phoenix de laatste film zijn voor deze iteratie van de franchise. In de toekomst zal Disney de X-Men een reboot geven en opnemen in hun Marvel filmuniversum. Hopelijk krijgt dit superhelden team dan eindelijk het langverwachte respect dat ze verdienen.

Cast: James McAvoy Michael Fassbender Jennifer Lawrence Nicholas Hoult
Sophie Turner Tye Sheridan Alexandra Shipp Jessica Chastain
Evan Peters Kodi Smit-McPhee
Regie: Simon Kinberg
Genre: Superhelden Actie
Speelduur: 1:54 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van X-Men: Dark Phoenix:

Pluspunten

James McAvoy als Charles Xavier, Michael Fassbender als Magneto, Sterke overige cast met prima acteerwerk, Eerste helft bevat een vrij interessante opzet, Grote actiescène op een trein, Soundtrack van Hans Zimmer, Laatste scène tussen Xavier en Magneto

Minpunten

Tweede (onsuccesvolle) poging om het Dark Phoenix verhaal te vertalen naar het scherm, Karakters die compleet aan de kant worden geschoven, Mist een emotionele connectie, Gooit opgebouwde elementen weg uit de voorgaande films, Maakt dezelfde fouten als andere films binnen de franchise.

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt X-Men: Dark Phoenix met een 5 / 10.

5

X-Men: Dark Phoenix is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 5,5 / 10.

Nuttige recensie

7 / 10 personen vinden deze recensie van X-Men: Dark Phoenix nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van X-Men: Dark Phoenix
Relevante films binnen het genre Superhelden
5,7
Recensie Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn (2020)
8,8
Recensie Joker (2019)
7,6
Recensie Spider-Man: Far From Home (2019)
8,4
Recensie Avengers: Endgame (2019)
7,7
Recensie Shazam! (2019)
2,5
Recensie Hellboy (2019)