Whiplash (2014)

Recensie Whiplash (2014)

Whiplash recensie

Door Rick Schuttinga op
Whiplash is het verhaal van Andrew Neiman, een jonge jazzmuzikant, en zijn muziekdocent Terence Fletcher. Andrew wil de beste drummer worden, Terence houdt er bijna onmenselijke lesmethodes op na. Een uiterst ongewoon verhaal is het vervolg.

Als muziekgenieter en filmliefhebber is een combinatie van de twee natuurlijk prachtig. Je zou zeggen dat een muziekfilm als Whiplash op voorhand al niet kan falen. Maar juist in dit soort gevallen ben je extra kritisch. En toch, ondanks de torenhoge verwachtingen, weet Whiplash mij alsnog op alle vlakken te verbazen.

Andrew (Miles Teller) heeft de gunfactor, maar de aandacht gaat uit naar J.K. Simmons. Hij zet de meedogenloze muziekdocent Terence perfect neer.
Je kunt een film maken over obsessie, vrees, ambitie en perfectie. Maar dit gevoel ook overbrengen op de kijker, daarin is Whiplash perfect geslaagd.

Adembenemende drum solo's komen voorbij. Het slot van een kwartier is daar een fe-no-me-naal voorbeeld van. Ultiem genieten voor muziekliefhebbers, jazz connaisseurs, drum fanatici en iedereen die maar kan genieten van de ambitie van een ander.
In het slot wordt de film geperfectioneerd door de kleine gebeurtenissen. En het daadwerkelijke einde kan niet beter, plots, maar toch op het juiste moment.

Whiplash is een muziekfilm mét muziek. En een vleugje romantiek, precies voldoende om de hoofdpersonen menselijk en sympathiek te maken. Maar meer ook niet. Het is drum wat de klok slaat.

Cast: Miles Teller J.K. Simmons Melissa Benoist
Regie: Damien Chazelle
Genre: Muziek Drama Filmhuis
Speelduur: 1:46 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Whiplash:

Pluspunten

J.K. Simmons, Miles Teller, Voelbare obsessie, vrees, ambitie en perfectie, Indrukwekkend, Adembenemend, Drum solo's, Slot

Minpunten

-

Beoordeling

Rick Schuttinga beoordeelt Whiplash met een 10 / 10.

10

Whiplash is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 10 / 10.

Nuttige recensie

10 / 12 personen vinden deze recensie van Whiplash nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Whiplash
Rick zag Whiplash tijdens het Pathé PAC Festival
Relevante films binnen het genre Muziek
7,5
Recensie Leto (2019)
9
Recensie Cold War (2018)
7,8
Recensie Bohemian Rhapsody (2018)
8,8
Recensie A Star Is Born (2018)
7,5
Recensie The Greatest Showman (2018)
7
Recensie Pitch Perfect 3 (2017)