Uncle Frank (2020)

Recensie Uncle Frank (2020)

Uncle Frank recensie

Door Tom Mulder op
Beth groeit op in het conservatieve South Carolina en voelt zich er niet thuis. Haar vrijgevochten oom Frank is professor in New York en hij inspireert Beth om zichzelf te zijn. Dit leidt tot een road trip op zoek naar de waarde van familie.

Het contrast van 'backward' en conservatief volk met LGBTQ en vrijgevochten hippies is de laatste jaren een veel voorkomend onderwerp in film. De golf van 'wokeness' en kunnen zijn wie je bent, is het centrale theme in de zachtaardige film Uncle Frank. Eigenlijk is het een mix van thema's: coming out, jezelf ontdekken op een road trip, familiezaken en tegenstellingen in de maatschappij. Verpakt in een klein verhaal dat de neiging heeft om gaandeweg te transformeren.


Uncle Frank begint als een soort coming of age film. Sophia Lillis (It) voelt zich niet thuis in het landelijke South Carolina en kijkt op naar haar wereldwijze oom. Hij spoort haar aan zichzelf te zijn en haar best te doen op school, waardoor ze bij hem op de universiteit in New York terecht komt. Omstandigheden brengen hen samen op een cruciaal moment voor hun familie. 

Geleidelijk aan verandert Uncle Frank van vrolijke noot naar zware dreun. Paul Bettany (Vision in Marvel films, Master and Commander) kan beide heel goed aan. Als titelrol belichaamt hij perfect het eigenzinnige karakter en de persoonlijke issues van Frank. Zijn relatie tot Peter Macdissi's Wally voelt heel natuurlijk aan. Het is deze relatie die de film enorm redt waar het dunne plot de interesse niet meer zo trekt. 

Er zijn clichés waar heel zorgvuldig mee om wordt gegaan. Wally is niet het clichématige homofiele personage dat voor de humor moet zorgen, maar een diep en gevoelig karakter. De achterlijke gedachtegangen van Beth's familie lijken veel te recht voor z'n raap. Gelukkig worden de bijrollen vervuld door acteurs die perfect aanvullen hoe zij het aan moeten pakken en maakt de conclusie van de film veel goed. Een ergernis is dat Sophia Lillis net zo goed naast je op de bank kunnen zitten, aangezien haar rol niet meer inhoudt dan vanaf de zijlijn toekijken.

Hoe Bettany en Macdissi hun relatie en hun privé problemen uitdragen is wat van Uncle Frank een fijne film maakt. De kleine bijrollen zijn met verve vervuld. Het plot heeft helaas niet veel omhanden, maar dat is geen groot probleem. Bettany is de ster en laat dat zien. Uncle Frank is prima vermaak voor een doordeweekse avond, hangend op de bank.

Cast: Paul Bettany Sophia Lillis Peter Macdissi
Regie: Alan Ball
Genre: Komedie Drama
Speelduur: 1:35 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Uncle Frank:

Pluspunten

Bettany en Macdissi, Emotie goed op beeld gebracht, Klein maar fijn

Minpunten

Platte personages, De film weet niet goed wat voor film het nu is

Beoordeling

Tom Mulder beoordeelt Uncle Frank met een 7 / 10.

7

Uncle Frank is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,5 / 10.

Nuttige recensie

0 / 0 personen vinden deze recensie van Uncle Frank nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Uncle Frank
Relevante films binnen het genre Komedie
9
Recensie The Great Dictator (1940)
8
Recensie Druk (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)
4
Recensie Space Jam: A New Legacy (2021)
7,5
Recensie Mijn Vader is een Saucisse (2021)
5
Recensie Mandibules (2021)