The Vast of Night (2020)

Recensie The Vast of Night (2020)

The Vast of Night recensie

Door Kurt Velghe op
De zestienjarige telefoonoperator Fay en de charismatische radiopresentator Everett worden tijdens een nachtelijke radio-uitzending geconfronteerd met een vreemd geluid. Samen gaan ze op zoek naar de bron van dit geluid.

Schrijver en regisseur Andrew Patterson debuteerde met deze The Vast of Night op het Slamdance Film Festival in 2019. Amazon Studios pikte de film op die nu exclusief te bekijken is op Prime Video. De film speelt zich af in de jaren ‘50 in een broeierig stadje in New Mexico. De openingsscène toont meteen ook het lef van deze regisseur als hij met één lang tracking shot de hoofdpersonages volgt door de straten van een stadje dat bijna verlaten lijkt. Oorzaak: de lokale basketbalwedstrijd. We volgen de beide protagonisten terwijl ze heerlijk kibbelen over de nieuwe cassetterecorder van Fay en het radioprogramma van Everett.

De sfeer zit meteen goed en voor je het weet, bevind je je in een soort ‘Twilight Zone’ in een desolaat stadje. De korrelige beelden en de bijzondere camerabewegingen (zie de lage tracking doorheen het stadje) dragen hiertoe bij en roepen meteen ook een beklemmend sfeertje op. Constant heb je het gevoel dat er iets bijzonders staat te gebeuren.

Chapeau ook voor de schrijver/regisseur dat hij heel lang in het ongewisse laat of er echt iets bovennatuurlijk aan de hand is en wat dat dan ook zou kunnen zijn. Zo krijg je een spannend anderhalf uur voorgeschoteld zonder dat er echt veel gebeurt, behalve dan lange gesprekken tussen Fay en Everett, twee bijzonder aimabele personages trouwens, en nog een handvol andere personages. Precies daar zit voor mij dan ook de grootste tekortkoming. Bepaalde scènes bestaan uit minutenlange dia- of monologen waar één personage constant in beeld wordt gehouden. Af en toe wat meer afwisseling had hier misschien wel op zijn plaats geweest.

Cast: Sierra McCormick Jake Horowitz Gail Cronauer Bruce Davis
Greg Peyton
Regie: Andrew Patterson
Genre: Science fiction Drama
Speelduur: 1:31 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Vast of Night:

Pluspunten

Intrigerend debuurt van Patterson, Sfeervol, Beklemmend, Knappe tracking shots, De ware toedracht wordt heel lang in het midden gelaten, Spannend zonder terug te grijpen naar goedkope trucs, Aimabele personages

Minpunten

Lange dia- en monologen met close-up van één gezicht, Soms weinig afwisseling in de beelden

Beoordeling

Kurt Velghe beoordeelt The Vast of Night met een 7,5 / 10.

7,5

The Vast of Night is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,8 / 10.

Nuttige recensie

1 / 2 personen vinden deze recensie van The Vast of Night nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Vast of Night
Relevante films binnen het genre Science fiction
8
Recensie Strawberry Mansion (2021)
6,5
Recensie Stowaway (2021)
7,5
Recensie Palm Springs (2021)
8
Recensie The Phenomenon (2021)
7
Recensie Twilight Zone: The Movie (1983)
6
Recensie The Midnight Sky (2020)