The Shallows (2016)

Recensie The Shallows (2016)

The Shallows recensie

Door Vince Christiaans op
Tijdens het surfen wordt Nancy (Blake Lively) aangevallen door een witte haai. Zo begint haar wanhopige strijd tegen de elementen en een verschrikkelijke menseneter.

The Shallows is de nieuwe film van Jaume Collet-Serra. Deze Spaanse regisseur heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in intense genrefilms met veel spanning, effectieve verhaalvertelling en weinig vet. The Shallows is hierop geen uitzondering. 

Ondanks de aanwezigheid van een witte haai is de veelgemaakte vergelijking met Spielbers Jaws (1975) niet echt op zijn plaats. Het is oneerlijk om The Shallows te toetsen aan zo'n onvoorstelbaar invloedrijke klassieker. Vooral gezien de twee films een heel ander doel voor ogen hebben. 

The Shallows wil namelijk niets anders zijn dan een angstaanjagende haaienfilm. Om dit te bereiken laat Collet-Serra geen kans onbenut om Nancy (en de kijker) flink door de mangel te halen. Blake Lively is op haar beurt charmant genoeg om ons te overtuigen van Nancy's bovennatuurlijke vindingrijkheid.

Collet-Serra bouwt de spanning meesterlijk op en schotelt ons een aantal memorabele schrikmomenten voor in deze indrukwekkende haaienfilm. Om de knoop in je maag wat rust te gunnen is er af en toe zelfs plaats voor humor. Deze filmrecensent is in ieder geval maar wat blij dat hij zijn haaienfobie heeft overwonnen om The Shallows in de bios te zien.

Cast: Blake Lively Óscar Jaenada Brett Cullen Sedona Legge
Pablo Calva Diego Espejel Janelle Bailey Angelo Jose
Lozano Corzo Jose Manual Trujillo Salas
Regie: Jaume Collet-Serra
Genre: Thriller
Speelduur: 1:24 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Shallows:

Pluspunten

Meesterlijke spanning, Prachtig camerawerk, Spaarzaam gebruik van computereffecten, Sterk acteerwerk van Blake Lively, Effectief, Creatief gebruik van beeldschermen, Steven Seagull

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt The Shallows met een 7,5 / 10.

7,5

The Shallows is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 5 / 10.

Nuttige recensie

24 / 25 personen vinden deze recensie van The Shallows nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Shallows
Relevante films binnen het genre Thriller
9,5
Recensie The Prestige (2006)
8
Recensie Insomnia (2002)
9
Recensie Memento (2000)
9,6
Recensie Jaws (1975)
7
Recensie The Devil All the Time (2020)
5,8
Recensie Antebellum (2020)