The Phenomenon (2021)

Recensie The Phenomenon (2021)

The Phenomenon recensie

Door Vince Christiaans op
Documentairemaker James Fox schijnt een licht op de meest overtuigende ufo-waarnemingen. Ooggetuigen, waaronder politieagenten, politici, legerofficieren, onderzoekers, straaljagerpiloten en gewone burgers komen aan het woord.

Over het algemeen zijn ufo-documentaires het werk van cynische producenten die met goedkope sciencefiction misbruik willen maken van een goedgelovig publiek. Een uitstekend voorbeeld van dit soort prut is de serie Ancient Aliens, waarmee History Channel al jaren lang hun naam te grabbel gooit.

Toch blijven ufo's fascineren, ook al zijn er maar weinig documentairemakers die het onderwerp serieus durven nemen. The Phenomenon van James Fox is de uitzondering op de regel. Zijn film vermijdt complottheorieën, maar verzamelt de meest geloofwaardige ooggetuigen en beeldmaterialen.

The Phenomenon is dus geen wappiedocumentaire. Nuchtere ooggetuigen komen aan het woord en verschillende officiële onderzoeken door de Amerikaanse overheid worden belicht. Daarnaast vertelt de docu het verhaal rond de ufo-beelden gemaakt door straaljagerpiloten die het Pentagon onlangs heeft vrijgegeven.

Natuurlijk loont het zich om sceptisch te blijven tijdens het kijken van deze documentaire. De geïnterviewde onderzoekers geven dan ook aan dat de meeste waarnemingen eenvoudig kunnen worden verklaard door natuurlijke fenomenen of misidentificaties van vliegtuigen. 

Toch blijft er na deze schifting een klein percentage over waarbij geen voor de hand liggende verklaring kan worden gevonden. En hoewel buitenaardse wezentjes in vliegende schotels een erg onrealistisch gegeven blijven, zijn de gevolgen van deze ervaringen voor de ooggetuigen zeer zeker echt. 

In zijn interviews neemt James Fox dan ook de tijd om hun angst en ongeloof te registreren. Vooral tijdens gesprekken met een groep getuigen die in 1994 een ufo-landing meemaakten bij hun school in Zimbabwe is de emotie nog steeds van hun gezichten af te lezen. 

Het idee dat mensen die ufo's hebben gezien per definitie gekkies zijn wordt hiermee ontkracht. James Fox levert misschien geen onomstotelijk bewijs, maar zijn nuchtere aanpak maakt The Phenomenon in ieder geval tot een van de meest boeiende documentaires omtrent dit onderwerp.

Cast: Peter Coyote James Fox
Regie: James Fox
Genre: Science fiction
Speelduur: 1:40 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Phenomenon:

Pluspunten

Nuchtere aanpak, Goede introductie over het onderwerp, Veel achtergrondinformatie, Interviews met ooggetuigen, Interessant beeldmateriaal

Minpunten

Fox is misschien niet altijd even kritisch

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt The Phenomenon met een 8 / 10.

8

The Phenomenon is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 8 / 10.

Nuttige recensie

10 / 12 personen vinden deze recensie van The Phenomenon nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Phenomenon
Relevante films binnen het genre Science fiction
8
Recensie Strawberry Mansion (2021)
6,5
Recensie Stowaway (2021)
7,5
Recensie Palm Springs (2021)
7
Recensie Twilight Zone: The Movie (1983)
6
Recensie The Midnight Sky (2020)
7,5
Recensie Star Trek: First Contact (1996)