The Midnight Sky (2020)

Recensie The Midnight Sky (2020)

The Midnight Sky recensie

Door Tom Mulder op
Wetenschapper Augustine (George Clooney) overleeft alleen op een basis in het verre noorden van Canada wanneer de rest van de aarde onleefbaar blijkt. Parallel hieraan volgen we een groep astronauten op hun terugreis die geen weet hebben van wat er op aarde heeft plaatsgevonden.

Ik heb nooit écht ontdekt waarom George Clooney als groots acteur wordt gezien. Dat komt omdat ik hem simpelweg niet vaak genoeg heb gezien. Dus ja, het ligt aan mij. In The Midnight Sky heb ik Clooney 'ontdekt'. Helaas is hij het enige wat de film boeiend maakt. Daarnaast kan een film waarin de hoofdrolspeler ook regisseert alle kanten op. Gelukkig heb ik Clooney wel vaker zien regisseren en dat kan hij - normaal gesproken - wel.


Hij heeft genoeg ervaring opgedaan met o.a. The Ides of March en The Monumentsman, prima films. De regie is hier matig tot prima. Het is de editing die de film de nek omdraait. Dit is typisch een geval van 'hadden ze er maar een stuk uitgeknipt'. Hij is zeker een half uur te lang. Een half uur waarin achtergronden van personages worden gegeven die er uiteindelijk niet toe doen. Een half uur aan mooie plaatjes van sterren en sneeuw, met herinneringen uit oninteressante verledens. 

Het verhaal van The Midnight Sky is gebaseerd op het boek Good Morning, Midnight van Lily Brooks-Dalton. Hier wordt gewisseld tussen de eenzame Augustine en de austronauten. De wetenschapper probeert hen te informeren over wat er op aarde is gebeurd, wat veel moeite kost. Clooney heeft geprobeerd deze tweedeling na te bootsen, maar lijkt veel meer waarde te hechten aan Augustine's verhaal. Hoe ontroerend het deel op aarde is, zo saai en uitgerekt is de situatie in de ruimte. Dit enorme contrast helpt het verhaal totaal niet. De balans is zoek en ik zakte vaker onderuit op de bank dan dat ik gespannen zat te kijken. 

Zonde, want Clooney's Augustine is een mooie rol waar ik meer van had willen zien. Felicity Jones' austronaut Sully doet nog wat aan het emotionele hart van de film, maar dit mag niet baten. De duur, de balans en het zielloze deel in de ruimte maken van The Midnight Sky een matige film om de afwas bij te doen. Kijk hem voor het gevoel dat Clooney aan zijn karakter geeft. Het einde deed meer met mij dan ik had verwacht, wat de film meer maakt dan alleen wat gebakken lucht. 

Cast: Felicity Jones George Clooney
Regie: George Clooney
Genre: Science fiction Drama
Speelduur: 1:58 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Midnight Sky:

Pluspunten

Clooney is heel goed, Mooie plaatjes

Minpunten

Veel te lang, Totaal niet in balans, Deel van het verhaal zielloos

Beoordeling

Tom Mulder beoordeelt The Midnight Sky met een 6 / 10.

6

The Midnight Sky is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 6 / 10.

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van The Midnight Sky nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Midnight Sky
Relevante films binnen het genre Science fiction
8
Recensie Strawberry Mansion (2021)
6,5
Recensie Stowaway (2021)
7,5
Recensie Palm Springs (2021)
8
Recensie The Phenomenon (2021)
7
Recensie Twilight Zone: The Movie (1983)
7,5
Recensie Star Trek: First Contact (1996)