The Mauritanian (2021)

Recensie The Mauritanian (2021)

The Mauritanian recensie

Door Rick Schuttinga op
Het waargebeurde verhaal van Mohamedou Ould Slahi, die door de Amerikaanse regering werd opgepakt voor de aanslagen op 9/11 en zonder enige vorm van rechtspraak gevangen werd gezet in Guantánamo Bay.

Heb je het boek gelezen dan gaat deze film niet tegenvallen. Ben je geraakt door de film dan ga je het boek Guantánamo Diary absoluut waarderen. In de Engelstalige versie handgeschreven met de zwartgelakte woorden, zinnen en soms hele pagina's.

De rol van militair-aanklager Stuart Couch (Benedict Cumberbatch) komt in het boek logischerwijs helemaal niet voor, het is immers het verhaal van Mohamedou Ould Slahi zelf. In de film is Couch de belichaming van de groeiende twijfel om lukraak wraak te nemen, het bewaken van je persoonlijke integriteit en de grondwet als allerhoogste leidraad te hanteren.

Het jaren vastzitten zonder aanklacht is op zich al krachtig genoeg. Zeker in combinatie met de bureaucratie en tegenwerkingen waarmee zijn advocaat Nancy Hollander (sterk gespeeld door Jodie Foster) te maken krijgt.
Het toont dat Gitmo onwettig is en gesloten moet worden. Niet voor niets speelt het zich allemaal af op niet-Amerikaans grondgebied, ver van enige beschaving.

The Mauritanian gaat stijlvol om met de martelingen. Waar in het boek nog best wat confronterende omschrijvingen staan van de dagenlange folteringen, zie je het nu wel, maar wordt het niet breed uitgemeten. De menselijkheid in Guantánamo Bay wordt niet vergeten in de vorm van een bewaker die Mohamedou met veel respect behandeld. En de afsluitende speech van Ould Slahi (Tahar Rahim) in de rechtszaal maakt diepe indruk.

Cast: Jodie Foster Benedict Cumberbatch Shailene Woodley Tahar Rahim
Regie: Kevin Macdonald
Genre: Drama
Speelduur: 2:09 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Mauritanian:

Pluspunten

Tahar Rahim, Jodie Foster, Boek Guantánamo Diary, Stijlvol, Afsluitende speech

Minpunten

-

Beoordeling

Rick Schuttinga beoordeelt The Mauritanian met een 7,5 / 10.

7,5

The Mauritanian is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 7,5 / 10.

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van The Mauritanian nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Mauritanian
Relevante films binnen het genre Drama
8
Recensie Tick, Tick... Boom! (2021)
8,3
Recensie Last Night in Soho (2021)
8,5
Recensie The Power of the Dog (2021)
6
Recensie Un Monde (2021)
8
Recensie Annette (2021)
8
Recensie Spencer (2021)