The Matrix (1999)

Recensie The Matrix (1999)

The Matrix recensie

Door Jordy Gomes op
De mysterieuze Morpheus (Laurence Fishburne) rekruteert hacker Neo (Keanu Reeves) en probeert zijn geest te openen voor de waarheden die zich schuil houden binnen 'The Matrix'.

Sinds 1999 wordt The Matrix gezien als een beïnvloedbare film die op het gebied van actie/special effects een grote indruk heeft achtergelaten op de Amerikaanse filmindustrie. De overzichtelijke actiescènes bieden duidelijk eerbetoon aan martial arts films uit Aziatische landen en het gros aan effecten (zoals de bekende bullet time scène) staan na twintig jaar nog steeds sterk overeind. 


Ondanks dat we het twintig-jarige bestaan vieren van The Matrix, was de film al deze jaren aan mij voorbij gegaan. Verrassend genoeg heb ik deze tijd door weten te komen zonder spoilers. Met objectieve ogen mag ik The Matrix voor het eerst bekijken op het witte doek.

Het concept is boeiend, zet je aan het denken en bevat genoeg filosofische vraagstukken passend binnen het science fiction genre. Dit wordt versterkt door de juiste balans te vinden in beide helften van de film. Op zorgvuldige wijze worden eerst de regels van de wereld uitgelegd en aan de kijker onthuld. Dit brengt eindeloos veel expositie met zich mee, maar is absoluut noodzakelijk. Waarnaar we later de focus liggen op de creatieve actie, dat door de effecten geëleveerd wordt.

The Matrix is een verhaaltechnisch hoogstandje dat genoeg iconische scènes bevat die permanent in het geheugen staan gegrift. Hierdoor blijft deze science fiction film het waard om (her)ontdekt te worden.

Cast: Keanu Reeves Carrie-Anne Moss Hugo Weaving Laurence Fishburne
Regie: Lana Wachowski Lilly Wachowski
Genre: Sciencefiction Actie
Speelduur: 2:16 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Matrix:

Pluspunten

Regie van The Wachowski's, Goed acteerwerk Keanu Reeves, Lawrence Fishburne, Hugo Weaving en Carrie-Anne Moss, Fascinerend concept, Filosofische vraagstukken, Sterke opbouw en uitdieping van de wereld, Revolutionerende effecten voor zijn tijd, Overzichtelijke actiescènes die inspiratie halen uit martial arts films

Minpunten

Veel uitleg/expositie (ondanks dat dit noodzakelijk is), Paar gedateerde effecten

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt The Matrix met een 8 / 10.

8

The Matrix is door 3 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,3 / 10.

Nuttige recensie

27 / 36 personen vinden deze recensie van The Matrix nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Matrix
Relevante films binnen het genre Sciencefiction
7,3
Recensie Finch (2021)
7,5
Recensie Foundation - Seizoen 1 (2021)
8,5
Recensie Dune: Part One (2021)
6
Recensie Reminiscence (2021)
6,5
Recensie Lapsis (2021)
8
Recensie Strawberry Mansion (2021)