The Lighthouse (2020)

Recensie The Lighthouse (2020)

The Lighthouse recensie

Door Kurt Velghe op
Ervaren rot Thomas en jonkie Ephraim komen aan op een onbewoond eiland. Ze lossen hun twee voorgangers af om daar op de vuurtoren te passen. Geleidelijk aan lijken beide personages af te dalen in een soort waanzin, gedreven door de oerkrachten van de vuurtoren en de overweldigende natuur.

Sinds zijn memorabele rol van Sgt. Elias in Platoon (wat een sterfscène!) weet iedere rechtgeaarde filmliefhebber dat Willem Dafoe één van de beste acteurs van zijn generatie is. Dat bewijst hij ook hier weer als de norse vuurtorenwachter Thomas Wake. Al moet gezegd dat hij subliem weerwerk krijgt van Pattinson, die almaar meer zijn opwachting maakt in de arthouse cinema.

Laat ik u meteen waarschuwen: probeer niet alles te begrijpen wat je in deze film te zien krijgt. Veelal blijft het onduidelijk of de zaken zich afspelen in de hoofden van de protagonisten of dat ze echt aan het gebeuren zijn. Desalniettemin is dit een knap staaltje sfeerschepping. Heel vaak krijg je het gevoel dat je naar een koortsdroom zit te kijken.

Zoals gezegd, zijn zowel Dafoe als Pattinson schitterend. De zwart-wit fotografie is een duidelijke meerwaarde, maar ook de soundscape (de voortdurend aanwezige meeuwen, de toeter die onophoudelijk lijkt te loeien, het woeste weer buiten, enz.) zorgt voor een bevreemdende ervaring. Alleen had ik af en toe het gevoel dat vorm verkozen werd boven inhoud.

Cast: Willem Dafoe Robert Pattinson Valeriia Karaman
Regie: Robert Eggers
Genre: Drama Filmhuis
Speelduur: 1:49 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Lighthouse:

Pluspunten

Schitterend acteerwerk, Sublieme sfeerschepping, Zwart-wit fotografie lijkt hier de enige juiste keuze, Bevreemdende soundscape

Minpunten

Vorm boven inhoud

Beoordeling

Kurt Velghe beoordeelt The Lighthouse met een 7,5 / 10.

7,5

The Lighthouse is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 7,5 / 10.

Nuttige recensie

2 / 3 personen vinden deze recensie van The Lighthouse nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Lighthouse
Relevante films binnen het genre Drama
7
Recensie Falling (2020)
8,5
Recensie Corpus Christi (2020)
7
Recensie Buiten is het Feest (2020)
8,2
Recensie The Painted Bird (2020)
8,5
Recensie Sweet Thing (2020)
8,3
Recensie The Trial of the Chicago 7 (2020)