The Last Right (2020)

Recensie The Last Right (2020)

The Last Right recensie

Door Gillan Wijngaards op
Daniel Murphy (Michiel Huisman) woont in de Verenigde Staten, maar vliegt naar Ierland vanwege de dood van zijn moeder. Tijdens de vlucht ontmoet hij een man, ook genaamd Murphy, die komt te overlijden en Daniel blijkt, door omstandigheden, de verantwoordelijke voor zijn lichaam te zijn. Hij gaat met zijn autistische broer, Lois (Samuel Bottomley), en Mary (Niamh Algar) op een road trip om het lijk van de man naar de andere kant van Ierland te brengen.

The Last Right is het regiedebuut van Aoife Crehan en ze heeft een goedbedoelde en liefdevolle, maar hier en daar wat ongeloofwaardige en onevenwichtige film gemaakt. Haar script overtuigt betreft het verhaal, maar laat betreft de komedie en de uitwerking van de personages te wensen over.

Michiel Huisman, met een Amerikaans en dus geen Iers accent, doet het prima en alle acteurs doen hun best, maar de karakters komen nooit echt van de grond. De schuld hiervan ligt vooral bij het script. Niet één personage voelt als een écht personage aan en het duurt (veel te) lang voordat de hoofd- of bijrolspelers sympathiek(er) worden. Het gevolg hiervan is dat de komische, maar ook emotionele momenten minder effectief zijn. Samuel Bottomley laat wel knap acteerwerk zien als de autistische Lois.

Het liefdesverhaal tussen Mary en Daniel wordt daarnaast enigszins opgedrongen. Het lijkt alsof Crehan er niet genoeg vertrouwen in heeft dat het familiedrama zelf genoeg is. Dat is jammer, want de clichématig romantische verhaallijn is veel minder intrigerend dan de relatie tussen de twee 'broers'.

Wel zijn de Ierse accenten heerlijk en de film kijkt gemakkelijk weg, o.a. door een fijne soundtrack en een niet al te lange speelduur. Daarnaast maakt het eind ook wat goed. Het is eens niet een standaard eind dat we in zo veel romantische/feelgood films aantreffen. Het slot van de film wordt nog enigszins open gelaten. 

Geen meesterwerk dus, maar prima vermaak voor een koude, saaie en natte middag.


Cast: Michiel Huisman Niamh Algar Brian Cox Colm Meaney
Regie: Aoife Crehan
Genre: Komedie
Speelduur: 1:47 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Last Right:

Pluspunten

Mooi en ontroerend verhaal, Niet een conventioneel einde, Fijne soundtrack, Knappe rol van Samuel Bottomley als Lois

Minpunten

Acteurs doen hun best, maar personages blijven flets en te lang onsympathiek, Liefdesverhaal wordt opgedrongen, Te weinig nadruk op de relatie tussen Daniel en Lois, Komische momenten zijn geenszins allemaal effectief

Beoordeling

Gillan Wijngaards beoordeelt The Last Right met een 5,5 / 10.

5,5

The Last Right is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 6,3 / 10.

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van The Last Right nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Last Right
Relevante films binnen het genre Komedie
7,5
Recensie The Worst Person in the World (2022)
7
Recensie Ghostbusters: Afterlife (2021)
7,3
Recensie The French Dispatch (2021)
6
Recensie Army of Thieves (2021)
9
Recensie The Great Dictator (1940)
8
Recensie Druk (2021)