The Green Knight

2021

9
Recensie The Green Knight (2021)

Een mystieke groene ridder (Ralph Ineson) daagt de strijders van Koning Arthur (Sean Harris) uit tot een dodelijk spel. Arthurs jonge neef Gawain (Dev Patel) ziet dit als zijn kans om zichzelf te bewijzen.

The Green Knight is door op 27 augustus 2021 beoordeeld met een 9 / 10.

John Landis, regisseur van o.a. The Blues Brothers (1980) en An American Werewolf In London (1981), deelde onlangs een anekdote over zijn ontmoeting met een ervaren filmproducer. Deze oude rot verklaarde: "Wij zitten in de transportsector." Toen Landis vroeg wat hij daarmee bedoelde antwoordde de producer: "Mensen komen naar de bioscoop, gaan zitten en wij nemen ze mee naar een andere plek."

Dat is precies wat The Green Knight doet. Na het kijken van deze fantasyfilm heb je even nodig om terug op Aarde te komen, want regisseur David Lowery heeft je een dikke twee uur lang meegenomen naar een totaal andere wereld. Een wereld die anders in elkaar steekt dan de onze, maar wordt bewoond door mensen van vlees en bloed. Je bent mee op avontuur gegaan met Gawain en iets wijzer teruggekeerd.

‘Het is een schande dat The Green Knight niet in meer Nederlandse bioscopen te zien is.’

De film is gebaseerd op het eeuwenoude verhaal Sir Gawain and the Green Knight. Een epos waarin aspirantridder Gawain wordt uitgedaagd tot een duel door een groene ridder. De jongeman mag als eerste toeslaan, maar een jaar later zal zijn tegenstander hem met gelijke munt terugbetalen. Helaas let Gawain niet goed op dit laatste regeltje en verzegelt hij zijn lot door de groene ridder te onthoofden.

Na een jaar vol roem realiseert Gawain zich pas de ernst van zijn situatie en trekt hij erop uit om zijn lot tegemoet te treden. De vraag is echter of hij in staat is zijn tol te betalen. Op zijn reis wordt hij op verschillende manieren op de proef gesteld. Dev Patel speelt dit gedoemde personage met verve. Door al zijn onzekerheid is Gawain een erg menselijk personage dat altijd worstelt met zijn plek in de wereld.

Lowery gaat ook in op het contrast tussen mythe en realiteit. Gawain snakt naar een avontuur waarmee hij zijn reputatie kan grondvesten. Daarbij put hij inspiratie uit de heldendaden van Koning Arthur, die hij ziet als het toonbeeld van kracht en nobelheid. In dit verhaal is Arthur echter niets meer dan een ziekelijke man wiens stem nooit boven een fluistertoon uitkomt.

Dit is een voorbeeld van puike regie. Lowery vraagt zich in elke scène af hoe hij de thema's van zijn verhaal zo inventief mogelijk kan vertalen naar beeld. Deze keuzes leiden tot een film die een visuele spreuk over zijn kijkers uitspreekt. Lowery speelt met licht en geluid om zijn punten te onderstrepen. Daarnaast gebruikt hij typische middeleeuwse elementen om deze wereld geloofwaardiger te maken en om het plot te stroomlijnen.

Het moge duidelijk zijn dat Lowery niet voor de gemakkelijke weg kiest. Hij verwacht dan ook hier dat er aan de andere kant van het scherm een kijker zit met een intellect dat groter is dan dat van een bosmarmot. Iemand die niet alles uitgelegd hoeft te krijgen alsof hij/zij zojuist is opgehaald bij de peuterspeelzaal. Het is daarom een pure schande dat The Green Knight niet in meer Nederlandse bioscopen te zien is.

Bij de vraag waarom, luidt het antwoord dat "dit soort films" niet genoeg bezoekers trekken en dat ze het daarom niet waard zijn om gedraaid te worden. Het is een zakelijke afweging, maar eentje met serieuze gevolgen. Het leidt ertoe dat de gemiddelde bioscoopbezoeker niet uitgedaagd wordt en dat ze nooit eens iets anders te zien krijgen. Zolang bioscopen zich er niet aan wagen, zal het grootste deel van de kijkers van dit soort prachtige films verstoken blijven.

The Green Knight is dus niet de voorgekauwde fantasieprut waar we sinds de release van The Lord of the Rings (2001-2003) mee overstroomd zijn. Zo durft David Lowery de kijker uit te dagen met stilistische keuzes die normaliter alleen in arthousefilms gangbaar zijn. Het resultaat is geen popcornvermaak, maar een machtige prestatie die nog lang zal blijven nagalmen bij liefhebbers van fantasierijke fictie.

Te zien op Prime Video en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Green Knight:

Pluspunten The Green Knight

Sterke regie, Acteerprestatie Dev Patel, Niet gesimplificeerd, Interessante thema's, Sfeervol, Muziek van Daniel Hart

Minpunten The Green Knight

-

Nuttige recensie

25 / 31 personen vinden deze recensie van The Green Knight nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere fantasyfilms en -series