The Cleaners (2018)

Recensie The Cleaners (2018)

The Cleaners recensie

Door Jasper Kruithof op
The Cleaners neemt je mee naar de spreekwoordelijke kelders van het internet. Timing en relevantie spelen absoluut een grote rol waarom deze documentaire in de bioscoop draait. De film toont verschillende perspectieven waarop de content van het internet wordt beoordeeld en wie hierbij als geweten fungeert.

The Cleaners is een ingewikkelde film. Het heeft de nobele taak om complexe materie in begrijpbare termen aan een generiek publiek uit te leggen. Het siert de makers enorm in een dappere poging om de mensen, die 'ons' internet van schone content moeten voorzien, een gezicht te geven. Dit lukt redelijk.

In een hoog tempo worden ethische dilemma's afgewisseld met politieke keuzes. In een poging al deze onderwerpen in de juiste context te plaatsen weet de film weinig te boeien. Het wil de grote diversiteit en wellicht complexiteit van het werk uitleggen. Hierin slaagt de film weliswaar gedeeltelijk, maar faalt om echt compassie op te wekken tot deze medewerkers. Om het internet te laten functioneren zijn deze mensen essentieel geworden om het politieke en maatschappelijke draagvlak voor het internet te behouden. Zeker nu steeds vaker de duistere kant van het internet zichtbaar word.

The Cleaners slaagt erin om een dimensie en een bewustzijn toe te voegen aan het internet. Het laat een lelijke kant zien die voor veel mensen onbekend is, maar draagt hierbij geen oplossingen aan. Het gevaar hierdoor is dat de gemiddelde bezoeker zijn schouders ophaalt en verder gaat.

Regie: Hans Block Moritz Riesewieck
Genre: Documentaire
Speelduur: 1:28 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Cleaners:

Pluspunten

Een nieuw perspectief naar het internet

Minpunten

Onsamenhangend en te veel context

Beoordeling

Jasper Kruithof beoordeelt The Cleaners met een 6 / 10.

6

The Cleaners is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 6 / 10.

Nuttige recensie

2 / 4 personen vinden deze recensie van The Cleaners nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Cleaners
Relevante films binnen het genre Documentaire
8
Recensie Apollo 11 (2019)
8,3
Recensie The Biggest Little Farm (2019)
2
Recensie The Man Who Stole Banksy (2019)
8
Recensie Three Identical Strangers (2019)
8,8
Recensie They Shall Not Grow Old (2019)
7,3
Recensie Cold Case Hammarskjöld (2019)