The BFG

2016

7
Recensie The BFG (2016)

Sophie (Ruby Barnhill) wordt midden in de nacht uit haar bed geplukt en meegevoerd naar het magische reuzenland. Aldaar maakt ze kennis met de Big Friendly Giant (Mark Rylance) en zijn minder vriendelijke soortgenoten.

The BFG is door op 20 juli 2016 beoordeeld met een 7 / 10.

The BFG zag er veelbelovend uit. Een verfilming van Roald Dahls meest geliefde boek, geregisseerd door Steven Spielberg met Mark Rylance in de hoofdrol. Daarnaast was het de eerste keer sinds E.T. The Extra-Terrestrial (1982) dat Spielberg weer samenwerkte met scenarioschrijfster Melissa Mathison.

De overeenkomsten tussen E.T. en The BFG zijn talrijk. Door zijn vriendelijke ogen en zijn lange nek lijkt de reus ook een beetje op de eenzame alien. Bovendien straalt Rylance enorm veel warmte uit, zelfs door een dikke laag digitale make-up. Toch leiden alle fantasierijke elementen in deze boekverfilming niet tot de magie waar Spielberg inmiddels om bekend staat.

Het verhaal kabbelt spanningsloos voorbij en de scènes in de reuzenwereld weten ondanks de prachtige effecten niet te overtuigen. Alleen het moment waarin Sophie en de BFG op jacht gaan naar dromen (vormgegeven als kleurrijke vuurvliegjes) roept oprechte verwondering op.

De film herpakt zich wanneer de lompe BFG wordt getrakteerd op een koninklijk ontbijt in Buckingham Palace. Het is een komisch hoogtepunt waarin Spielberg even laat zien dat hij ons nog steeds kan betoveren. Zelfs met één van zijn mindere werkjes.

Te zien op Netflix en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The BFG:

Pluspunten The BFG

Mark Rylance als de BFG, Penelope Wilton als de koningin, Mooie effecten, Prachtige muziek van John Williams, Design van de BFG en de andere reuzen, Humor, Het heerlijke taaltje van de BFG

Minpunten The BFG

Spanningsloos verhaal

Nuttige recensie

28 / 28 personen vinden deze recensie van The BFG nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere fantasyfilms en -series