Stowaway

2021

6,5
Recensie Stowaway (2021)

Een missie naar Mars van drie mensen, Zoe (Anna Kendrick), David (Daniel Dae Kim) en Marina (Toni Collette), loopt het risico te eindigen in een dramatisch fiasco, als blijkt dat er nog iemand op het ruimteschip aanwezig is (Shamier Anderson). Met niet genoeg zuurstof voor vier personen, moeten er verschrikkelijke en hartverscheurende keuzes gemaakt worden.

Stowaway is door op 25 april 2021 beoordeeld met een 6,5 / 10.

De hoeveelheid aan sciencefiction films met een kleine cast die zich vooral richten op isolement en/of claustrofobie is de afgelopen tien jaar flink opgelopen. Ad Astra (2019), The Martian (2015), High Life (2018), Passengers (2016), Gravity (2013) en Life (2017) zijn een paar voorbeelden en nu mag ook Stowaway (2021) aan dat rijtje toegevoegd worden: een interessante, maar soms wat trage, toevoeging.

Veel sciencefictionfilms zijn traag, zoals High Life en Ad Astra, maar deze films bevatten geweldige cinematografie en prachtige beelden. De fundering van Stowaway ligt niet bij het visuele aspect (al ziet de film er fraai uit), maar bij het emotionele.

De film wil veel. Het wil een emotioneel drama zijn, maar wil tevens een bloedstollend verhaal vertellen. Stowaway lukt dit gedeeltelijk. Naarmate de film dichterbij de climax komt, wordt het interessanter, maar het eerste (half) uur had wel echt wat ingekort mogen worden - bijna 2 uur is misschien iets te lang voor deze film.

De acteurs doen het prima, met vooral Toni Collette als commandeur Marina Barnett die uitblinkt. Ze weet autoriteit en hardheid uit te stralen zonder onsympathiek over te komen. Anna Kendrick krijgt echter de meest emotioneel beladen momenten, waar de actrice wel raad mee weet.

Het plot van de film wordt op momenten veel moeilijker gemaakt dan nodig is. De hoeveelheid technische termen duizelen al snel en je moet sommige plotpoints maar voor lief nemen en niet te lang nadenken om van de film te kunnen genieten. Je kan niet zeggen dat Stowaway de meeste innovatieve sciencefictionfilm ooit is, maar het is prima vermaak.

Te zien op Netflix

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Stowaway:

Pluspunten Stowaway

Fijne acteurs; vooral Toni Collette, Sterke climax, Focus op het emotionele aspect van de karakters, Fraaie visuals, Stijlvolle soundtrack van Volker Bertelmann

Minpunten Stowaway

Eerste half uur gaat erg traag, De film duurt iets te lang, Niet enorm innovatief, Het plot is nogal verwarrend soms

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van Stowaway nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere sciencefictionfilms en -series