Squid Game - Seizoen 1 (2021)

Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)

Squid Game - Seizoen 1 recensie

Door Rick Schuttinga op
Honderden spelers met weinig geld accepteren een uitnodiging om deel te nemen aan kinderspelletjes. Er wacht een verleidelijke prijs met dodelijk hoge inzet.

Niemand ontkomt aan Squid Game, de Zuid-Koreaanse hitserie op Netflix. Iedereen kijkt het, iedereen heeft het erover. Een hype, en terecht. Nog niet gekeken? Lees dan niet verder en kijk de serie. Spoilervrij Squid Game bespreken is onmogelijk.

Het idee is eenvoudig: 456 tegenstanders die het tijdens kinderspelletjes tegen elkaar opnemen en bij verlies worden geëlimineerd. Eén winnaar neemt het prijzengeld van 45,6 miljard won (ongeveer 33 miljoen Euro) mee naar huis.

De eerste aflevering weet iedereen te overtuigen de serie verder te kijken. Tot aflevering zeven blijft van zeer hoge kwaliteit. Dan komen echter de VIP's in een zwaar ondermaatse uitvoering van Westerse miljardairs die gokken op andermans leven. Alsof de makers lokaal hebben gecast en niet beter konden vinden dat dit. Daarna een super korte aflevering over het weinig bijzondere geheim van Frontman en als afsluiter een langgerekte, saaie ontknoping en nauwelijks boeiende confrontatie.
Squid Game is duidelijk opgedeeld in twee delen, waarbij het eerste zwaar imponeert en het tweede daarbij magertjes afsteekt. De serie is echt niet perfect, maar vooral door het eerste deel zeer goed.

De grote groep karakters wordt al snel uitgedund waardoor we een groepje hoofdpersonages overhouden waar de kijker een band mee kan opbouwen. Zo op de grens van leven en dood wordt alles toch al snel intenser. Het onvermijdelijke moment van afscheid van geliefde karakters is dan ook de beste aflevering van het seizoen - en dan vooral om de manier waarop.

Het zijverhaal met de bijverdienste van de soldaten is tof, de hiërarchie voegt lagen toe en het spelen volgens de simpele spelregels houdt het overzicht simpel. Vrije wil is heel belangrijk in Squid Game en zorgt voor een prachtige tweestrijd: nooit meer geldzorgen de rest van je leven of het einde van je leven.

Als regisseur Hwang Dong-Hyuk een tweede seizoen gaat maken - en die komt er ongetwijfeld gezien het succes - is het advies: hou het simpel. Kinderspelletjes, deelnemers, soldaten en de Frontman. Al is het mysterie rondom de laatst genoemde twee al weggenomen. Overigens hint aflevering 9 op een mogelijk nieuw onderwerp. Ach, zolang de tenenkrommende VIP's uitgespeeld zijn is alles prima.

Cast: Lee Jung-jae Park Hae-soo Wi Ha-Joon Jung Hoyeon
Oh Yeong-su Heo Sung-tae
Regie: Hwang Dong-Hyuk
Genre: Thriller Drama
Speelduur: 8:05 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Squid Game - Seizoen 1:

Pluspunten

Concept, Sympathieke hoofdpersonages, Aflevering 6, Hiërarchie, Simpele spelregels, Eenvoudige democreatie, Vrije wil

Minpunten

VIP's, Mysterie Frontman, Lange en saaie ontknoping

Beoordeling

Rick Schuttinga beoordeelt Squid Game - Seizoen 1 met een 8 / 10.

8

Squid Game - Seizoen 1 is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 8 / 10.

Nuttige recensie

4 / 4 personen vinden deze recensie van Squid Game - Seizoen 1 nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Squid Game - Seizoen 1
Relevante films binnen het genre Thriller
7,5
Recensie Halloween Kills (2021)
6
Recensie The Guilty (2021)
8,5
Recensie Casino Royale (2006)
7,5
Recensie Surge (2021)
8
Recensie Titane (2021)
6
Recensie Reminiscence (2021)