Seven Samurai

1956

8,5
Recensie Seven Samurai (1956)

We bevinden ons in het zestiende eeuwse Japan. Een arm boerendorpje wordt telkens opnieuw beroofd door dezelfde groep bandieten. Uiteindelijk doen ze een beroep op zeven Samoerai om hen tegen de bandieten te beschermen.

Seven Samurai is door op 8 mei 2022 beoordeeld met een 8,5 / 10.

Seven Samurai (Shichinin no samurai) wordt door heel veel filmliefhebbers aanzien als een meesterwerk en diende als inspiratie voor nogal wat latere films en filmmakers. Zo was George Lucas een grote fan en dat zie je ook in de vele verwijzingen in de Star Wars films, maar ook Dirty Dozen (1967), Inglourious Basterds (2009), The Magnificent Seven (1960) - eigenlijk gewoon een remake in het wilde westen - en vele anderen haalden de mosterd bij de zeven Samoerai van Kurosawa.

‘Seven Samurai is een goed gemaakte, goed geacteerde en goed geschreven actiefilm.’

Het is al heel lang dat ik deze film eens wil bekijken, maar om aan een film te beginnen die 3 uur en 30 minuten duurt, heb je heel veel tijd en in het slechtste geval heel veel geduld nodig. Uiteindelijk ben ik er in drie keer door geraakt. En dat spijt me niet. Seven Samurai is een goed gemaakte, goed geacteerde en goed geschreven actiefilm. De personages krijgen de nodige diepgang en ook het drama wordt niet uit de weg gegaan.

Af en toe voelt het allemaal toch wat gedateerd aan (zeker als je je begint te storen aan het feit dat ze hun zwaarden niet in, maar naast de lichamen van hun slachtoffers planten) en ook de humor kon ik niet smaken. Het personage van Toshiro Mifune vond ik er bij momenten zwaar over. Het is zo van die typische Oosterse humor die je ook terugvindt in bijvoorbeeld Koreaanse series of films. Geef mij dan maar de beheerste acteerstijl van de leider van de bende, gespeeld door de charismatische Takashi Shimura. Hoe dan ook, de film blijft overeind en blijft boeien ondanks de lange speelduur. Na het zien van deze film begrijp ik waarom heel veel mensen dit één van de beste films vinden uit de filmgeschiedenis. Zelf behoor ik niet tot die groep, maar de film is zeker meer dan de moeite waard.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Seven Samurai:

Pluspunten Seven Samurai

Episch, Sterke personages, Diepgang, Takashi Shimura, De laatste 20 minuten in de regen, De zoektocht naar de Samurai, Camerawerk

Minpunten Seven Samurai

Gedateerd, Typisch Oosterse humor

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van Seven Samurai nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series