Scoob! (2020)

Recensie Scoob! (2020)

Scoob! recensie

Door Jordy Gomes op
Scooby-Doo (Frank Welker) en Shaggy (Will Forte) gaan op avontuur met superheld Blue Falcon (Mark Wahlberg) om de plannen van slechterik Dick Dastardly (Jason Isaacs) tegen te houden. Ondertussen probeert de rest van Mystery Inc. hun vrienden weer op te sporen zodat ze kunnen helpen.

Tijdens de vorige eeuw waren William Hanna & Joseph Barbera, met hun gouden combinatie van Hanna-Barbera Productions, verantwoordelijk voor het produceren van de meest bekende cartoons. Denk hierbij aan Tom & Jerry (1940), The Flintstones (1960), The Jetsons (1962), Wacky Races (1968), Scooby-Doo, Where Are You! (1969) en de waslijst gaat door. Iets wat al deze series met elkaar gemeen hebben is hun simpliciteit in combinatie met de charme van de personages. Hierdoor worden ze allemaal al generaties geliefd door jong en oud.

Warner Bros, de studio die de huidige rechten bevat voor veel van deze eigendommen, ziet dan ook de mogelijkheid om hiermee geld te verdienen. Daarom werd gekozen om een nieuwe Scooby-Doo film te produceren met de 3D-computeranimatie van tegenwoordig. Het addertje onder het gras? Dit is geen Scooby-Doo film in de traditionele zin, maar een overvol 'product' met geforceerde Hanna-Barbera personages omdat Warner Bros hier een gezamenlijk filmuniversum van wil maken, à la Marvel en hun Avengers.

Om eerlijk te zijn is het teleurstellend dat een studio zo respectloos omgaat met het bronmateriaal. In een prima openingsscène zien we een korte montage voorbijkomen van de monsterlijke-avonturen uit Scooby-Doo, Where Are You! en daarna is het bergafwaarts. De simpliciteit van de serie en het ontmaskeren van slechteriken worden vervangen voor, je raad het al, een groot superhelden-spektakel dat niks recreëert van de charme uit het origineel.

De film probeert Scooby-Doo te moderniseren en lijkt een hopeloze poging te doen in te spelen op wat kinderen tegenwoordig populair/leuk vinden. Er komen grappen voorbij over Netflix, Tinder, Hashtags, enzovoorts. Zodra Blue Falcon zijn entree maakt met een 'Dab' beginnen de irritaties op te lopen en deze verdwenen pas na de aftiteling. Hoe er wordt omgegaan met sommige personages is smakeloos.

De grootste fout die SCOOB (2020) begaat, is dat de film zich lijkt te schamen om een daadwerkelijke Scooby-Doo productie te zijn en niet de formule omarmt die al overduidelijk tientallen jaren werkt. Wie zijn er achter de schermen verantwoordelijk om van Scooby-Doo en de rest van de Mystery Inc. gang een soort superhelden-film te maken? Voor jullie heb ik maar één woord: Zoinks!

Cast: Will Forte Mark Wahlberg Jason Isaacs Gina Rodriguez
Zac Efron Kiersey Clemons Amanda Seyfried Ken Jeong
Tracy Morgan Frank Welker
Regie: Tony Cervone
Genre: Komedie Fantasy
Speelduur: 1:33 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Scoob!:

Pluspunten

Mooie animatie, Stuntelige persoonlijkheden van Scooby & Shaggy zijn nog intact, Frank Welker nog steeds de stem van Scooby-Doo, Dick Dastardly & Muttley zijn een grappig duo, Prima openingsscène met een kort eerbetoon (montage) aan Scooby-Doo, Where Are You! (1969)

Minpunten

De originele stemacteurs zijn onterecht vervangen voor 'bekende' namen zoals Zac Efron & Amanda Seyfried, Probeert Scooby-Doo te moderniseren terwijl dat niet hoeft, Lijkt zich te schamen voor het originele concept van de Scooby-Doo serie en maakt hier nu een superhelden-film van, Onnozel plot dat de charme compleet mist van de serie, Geforceerde toevoeging van andere Hanna-Barbera personages, Probeert hopeloos in te spelen op wat kinderen tegenwoordig 'leuk' vinden en maakt daar grappen over

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Scoob! met een 4 / 10.

4

Scoob! is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 4 / 10.

Nuttige recensie

29 / 30 personen vinden deze recensie van Scoob! nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Scoob!
Relevante films binnen het genre Komedie
7,5
Recensie The Worst Person in the World (2022)
7
Recensie Ghostbusters: Afterlife (2021)
7,3
Recensie The French Dispatch (2021)
6
Recensie Army of Thieves (2021)
9
Recensie The Great Dictator (1940)
8
Recensie Druk (2021)