Rogue One - A Star Wars Story (2016)

Recensie Rogue One - A Star Wars Story (2016)

Rogue One - A Star Wars Story recensie

Door Vince Christiaans op
Jyn Erso (Felicity Jones) wordt gerekruteerd door de Rebellen om de plannen van een allesvernietigend wapen te stelen uit handen van de machtsbeluste Director Krennic (Ben Mendelsohn). Het lot van het hele melkwegstelsel ligt in haar handen.

Na The Force Awakens (2015) is Star Wars weer helemaal terug. Toch is het aan regisseur Gareth Edwards om aan te tonen dat er ruimte is voor films die losstaan van de familie Skywalker. Met Rogue One - A Star Wars Story heeft Edwards dit definitief bewezen.

Wederom zijn het de nieuwe personages die dit verse avontuur tot een succes maken. Felicity Jones zet een sterke heldin neer en Diego Luna valt op als haar schimmige medesoldaat. De droid K-2SO (Alan Tudyk) is met zijn heerlijke sarcasme een leuke variatie op zijn beleefde tegenhanger C-3PO.

Daarnaast zien we een aantal oude bekenden. Zo wordt de overleden acteur Peter Cushing op ambitieuze wijze gerecreëerd met CGI. Een effect dat nog niet helemaal werkt, maar toch overtuigt. Natuurlijk keert ook Darth Vader terug, al zien we de astmatische schurk eigenlijk te vaak in Rogue One.

Omdat de film zich nog voor A New Hope (1977) afspeelt worden we getrakteerd op een hoop nostalgische knipogen. Toch blijft de sfeer grimmig. Rogue One voelt dan ook meer aan als een ouderwetse oorlogsfilm dan een Star Wars avontuur. Dit maakt het tevens tot de eerste titel in de serie die het woord Wars in Star Wars volledig waarmaakt.
   

Cast: Felicity Jones Diego Luna Ben Mendelsohn Donnie Yen
Alan Tudyk Mads Mikkelsen Riz Ahmed Forest Whitaker
Jiang Wen
Regie: Gareth Edwards
Genre: Actie Sciencefiction Fantasy
Speelduur: 2:13 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Rogue One - A Star Wars Story:

Pluspunten

Het echte Star Wars gevoel, Ben Mendolsohn als Krennic, Veel knipogen naar de Originele Trilogie, Sterke actiescènes, Tragiek, Muziek van Michael Giacchino, De martial arts gevechten van Donnie Yen, De relatie tussen Jyn en haar vader, Chemie tussen Yen en Jiang Wen, Het sarcasme van K-S2O, Perfecte special-effects

Minpunten

Het einde doet te hard zijn best om aan te sluiten op A New Hope, Sommige momenten met Darth Vader neigen naar fanservice

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Rogue One - A Star Wars Story met een 8 / 10.

8

Rogue One - A Star Wars Story is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8 / 10.

Nuttige recensie

29 / 34 personen vinden deze recensie van Rogue One - A Star Wars Story nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Rogue One - A Star Wars Story
Relevante films binnen het genre Actie
10
Recensie Arcane - Seizoen 1 (2021)
9
Recensie De Slag om de Schelde (2020)
8,5
Recensie The Harder They Fall (2021)
7
Recensie Eternals (2021)
6
Recensie Army of Thieves (2021)
5,5
Recensie Venom: Let There Be Carnage (2021)