Quo Vadis, Aida?

2021

7,5
Recensie Quo Vadis, Aida? (2021)

Aida werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger.

Quo Vadis, Aida? is door op 9 juli 2021 beoordeeld met een 7,5 / 10.

De meeste Nederlanders kennen wel de val van Srebrenica in 1995. De inname van de Bosnische stad door Bosnisch-Servische troepen en de daaropvolgende deportatie en genocide van naar schatting 8.000 moslimmannen. Maar hoe zouden die twee dagen zijn geweest? Hoe gebeurde het en hoe verliep alles? De film Quo Vadis, Aida? geeft antwoord op deze vragen en biedt een interessante recente geschiedenisles. Je gaat je naderhand inlezen. Hoe zat het met het mandaat en waarom deden de blauwhelmen niets?

‘Niet alleen een verhaal over, maar ook door.’

Een Europese samenwerking, waarbij de Dutchbatters worden gespeeld door Nederlanders (en Vlamingen). Met Bosniërs en Serviërs. Het maakt het verhaal zoveel realistischer. Gemaakt door filmmaker Jasmila Zbanic, zelf uit Sarajevo. Dus niet alleen een verhaal over, maar ook door.
Quo Vadis, Aida? pakt je vanaf het begin op, trekt je mee en laat je de oplopende spanning en machteloosheid voelen.

Tolk Aida (Jasna Djuricic) dient in het verhaal als belichaming van de gevluchte burgerbevolking. Anders is het vooral een vertelling van gebeurtenissen, zonder persoonlijke emotie. Kolonel Karremans zet sterk het gevoel neer van wanhoop, machteloosheid en verslagenheid.
In 1995 stond ik op Schiphol iemand op te wachten die ik toen kende. Hij was in Srebrenica, als blauwhelm. Niet veel later werd bij hem (en vele anderen) een posttraumatische stressstoornis geconstateerd. Machteloos, oneerlijk, je werk niet kunnen doen, overrompeld worden, je niet gesteund voelen. Er logischerwijs, niet mee om kunnen gaan.

Te zien op Prime Video en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Quo Vadis, Aida?:

Pluspunten Quo Vadis, Aida?

Boeiend, Je gaat je verder inlezen, Europese samenwerking, Over én door, Machteloosheid, Oplopende spanning

Minpunten Quo Vadis, Aida?

-

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van Quo Vadis, Aida? nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series