QT8: The First Eight (2020)

Recensie QT8: The First Eight (2020)

QT8: The First Eight recensie

Door Tom Mulder op
Collega's, vrienden en bewonderaars van de wereldberoemde regisseur Quentin Tarantino aan het woord over zijn werk en hun ervaringen met hem.

Quentin Tarantino heeft een enorme schare fans binnen en buiten de filmindustrie en niet zonder reden: zo veelzijdig, gedetailleerd en met bravoure zoals hij zijn films regisseert doen er weinig hem na. Ik zie mijzelf niet als enorme fan maar ik ben zeker opgegroeid met Reservoir Dogs en Pulp Fiction en vind alle films, tot en met Django Unchained, helemaal te gek. Deze documentaire is in mijn ogen bedoeld voor mensen zoals ik die bekend zijn met Tarantino's werk en er een zwak voor hebben.


Meteen wordt duidelijk dat regisseur Tara Wood een enorme fan is. Er wordt in de hele documentaire geen onvertogen woord gerept over de man. Zijn controversiële gebruik van het n-woord en zijn jarenlange zakenrelatie met Harvey Weinstein komen wel aan bod, maar nergens wordt QT8 kritisch of minder dan lovend over de regisseur. Ik, als filmfan en toch een redelijke liefhebber van Tarantino's films, vind dit een journalistieke doodzonde, want niemand is gebaat bij een ophemelend plaatje van een regisseur die controverse om zijn werk heeft hangen, zonder dat de keerzijde van de medaillon wordt getoond.

Maar goed. Voor de liefhebber is QT8 een leuke anderhalf uur waarin veel acteurs de revue passeren en vertellen hoe leuk werken met Tarantino wel niet is. Je ziet goed hoe Tarantino beïnvloed is door verschillende genres en dit in zijn films heeft verwerkt en je wordt eraan herinnerd hoe tof zijn werk is. 
Een laatste scène combineert de verschrikkingen van Harvey Weinstein met shots uit verschillende Tarantino films waarin vrouwelijke personages beklemd worden - een goed voorbeeld is Kill Bill vol. 2 waarin Uma Thurman levend wordt begraven. Dit is enorm 'on the nose' en vliegt QT8 uit de bocht omdat deze duidelijk mee wilt drijven op de golf van beschuldigingen. Een smetje op een prima documentaire waarin je geen kritiek op Quentin Tarantino kunt verwachten maar wel kunt meegenieten van zijn meesterwerken.

Cast: Zoë Bell Bruce Dern Jamie Foxx Lucy Liu
Samuel L. Jackson Tim Roth Kurt Russell
Regie: Tara Wood
Genre: Drama
Speelduur: 1:41 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van QT8: The First Eight:

Pluspunten

Goede scène's en achtergrondverhalen komen voorbij, Inside in Tarantino's geest

Minpunten

Totaal niet kritisch, Weinstein's fragment ontzettend kitsch

Beoordeling

Tom Mulder beoordeelt QT8: The First Eight met een 6,5 / 10.

6,5

QT8: The First Eight is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 6,8 / 10.

Nuttige recensie

1 / 2 personen vinden deze recensie van QT8: The First Eight nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van QT8: The First Eight
Relevante films binnen het genre Drama
7,5
Recensie Midnight Mass (2021)
8
Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)
9
Recensie The Great Dictator (2021)
6
Recensie The Guilty (2021)
5,5
Recensie State Funeral (2021)
7,5
Recensie Das Mädchen und die Spinne (2021)