Promising Young Woman

2021

7
Recensie Promising Young Woman (2021)

Cassie (Carey Mulligan) gaat op een sluwe manier mannen af die alleen in haar geïnteresseerd zijn vanwege seks en besluit ze een wijze les te leren met betrekking tot consent. Dit terwijl ze nog steeds zoekende is naar gerechtigheid voor haar overleden vriendin Nina, die jaren geleden was verkracht.

Promising Young Woman is door op 6 mei 2021 beoordeeld met een 7 / 10.

De Oscar-ceremonie is een terugkerende traditie en mijn oog valt elk jaar weer op de lijst van films die een 'Best Picture' nominatie hebben binnengehaald. Ik ben altijd nieuwsgierig waarom dit de films zijn die werden uitgekozen tot de sterkste van het jaar en geef graag me eigen oordeel hierover. Zo wist Promising Young Woman ook een plek op deze lijst te bemachtigen, waardoor ik de film graag een kans wilde geven nu deze beschikbaar is op Amazon Prime Video.

We hebben hier te maken met het film-regiedebuut van Emerald Fennell - laten we meteen duidelijk zijn dat, voor een eerste poging, dit zeker een memorabel eindresultaat is geworden. Het 'wraak' genre is namelijk vrij standaard en bied weinig vernieuwends, waardoor Promising Young Woman, met zijn hardhandige boodschap en onconventionele script, zeker opvalt. Tevens won Fennell ook de Oscar voor beste originele scenario, laat dat bewijs genoeg zijn.

‘Promising Young Woman heeft een sterke mening wat betreft dit onderwerp en het verrassende eind onderstreept deze boodschap nog eens duidelijk.’

De manier waarop Cassie (goed gespeeld door Carey Mulligan) 'wraak' neemt op mannen met slechte intenties, of die uitzijn op seks en vrouwen alleen zien als lustobjecten, is eigenaardig te noemen. Waarbij je doorgaans zou verwachten dat ze mannen op bloederige wijze vermoord, benaderd Cassie ze alleen intimiderend om ze zo een lesje te leren die zal bijblijven. Er komt vrijwel geen geweld voor in haar methode, ondanks dat ze soms wel ver gaat om haar punt over te brengen. Dat laatste geldt ook voor de film in het algemeen, Promising Young Woman heeft een sterke mening wat betreft dit onderwerp en het verrassende eind onderstreept deze boodschap nog eens duidelijk.

Het verhaal blijft gebaseerd op wraak en kan daarom wat simpel overkomen, maar in het geval van Promising Young Woman gaat het om de unieke uitvoering die telt. Waar een creatief nieuw jasje wel niet goed voor kan zijn.

Te zien op Prime Video en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Promising Young Woman:

Pluspunten Promising Young Woman

Goede debuutfilm van Emerald Fennell, Acteerwerk van Carey Mulligan, Originele insteek binnen het 'wraak' filmgenre, Onvoorspelbaar, Verrassend eind, Soundtrack van Anthony Willis

Minpunten Promising Young Woman

Evengoed een simpel verhaal waarbij niet alles even sterk is

Nuttige recensie

35 / 36 personen vinden deze recensie van Promising Young Woman nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere thrillers