Promising Young Woman (2021)

Recensie Promising Young Woman (2021)

Promising Young Woman recensie

Door Kurt Velghe op
Cassandra is 30 en woont nog bij haar ouders. Ze werkt in een koffieshop en heeft weinig tot geen vrienden, behalve dan de eigenares van de koffieshop. Nadat haar vriendin Nina in een dronken bui verkracht werd door een aantal medestudenten, stopte ze met haar studie geneeskunde. Nu gaat ze wekelijks uit, uitdagend gekleed. Ze doet alsof ze stomdronken is en wacht tot één of andere nietsvermoedende 'gentleman' zich over haar ontfermt. Zodra die te ver dreigt te gaan, laat ze haar ware aard zien.

Je zou dit een 'speciale' film kunnen noemen omdat hij niet onder één welbepaalde noemer valt. Is het een wraakfilm, een thriller of een komedie? Eigenlijk is het een beetje van alledrie maar tegelijkertijd worden ook een aantal hedendaagse prangende thema's aangeraakt. Kortom, een film met het hart op de juiste plaats die zijn boodschap perfect weet over te brengen.

Het scenario is fantastisch met een aantal leuke maar ook een paar onverwachte plotwendingen. Het is dan ook niet voor niets dat de film de Oscar kreeg voor beste scenario. De manier waarop een scenario verfilmd wordt, is uiteraard ook van belang en ook op dat vlak zit het snor. De film baadt in de felle kleuren en Mulligan verschijnt in de meest kleurrijke kostuums en laat telkens een andere kant haar veelzijdige talent zien. Het lijdt geen twijfel dat Mulligan de ster van de film is. Zij spreekt haar hele, bijzonder ruime, palet aan om ons te overbluffen met haar ongelooflijke acteertalent. Ze speelt alle emoties probleemloos en ook allemaal even geloofwaardig. Maar… ze wordt wel knap bijgestaan door een grappige Bo Burnham.

Zoals gezegd, is de boodschap duidelijk. Na iedere lach volgt een nieuwe slag in het gezicht van de aanwezige kijkers. 'Wie denken die mannen wel dat ze zijn?', hoor je de makers denken. Bovendien zijn de 'slechteriken' (de mannen die Cassie in haar web strikt) niet eenduidig slecht, integendeel, het zijn allemaal gewone mannen waarvan je nooit zelfs maar zou vermoeden dat ze slechte bedoelingen zouden kunnen hebben. Uiteindelijk laat de film je achter met een ongemakkelijk gevoel, in zoverre zelfs dat je je als man afvraagt of jij zelf ook al niet eens over de schreef bent gegaan…

Cast: Carey Mulligan Bo Burnham Alison Brie Clancy Brown
Jennifer Coolidge Laverne Cox Connie Britton
Regie: Emerald Fennell
Genre: Thriller
Speelduur: 1:53 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Promising Young Woman:

Pluspunten

Carey Mulligan, Stomp in de maag, Ijzersterk scenario, Bo Burnham, De vele onverwachte plotwendingen, De 'slechteriken' zijn gewone mannen, De kostumering, De kleuren, De set design, Het thema

Minpunten

-

Beoordeling

Kurt Velghe beoordeelt Promising Young Woman met een 10 / 10.

10

Promising Young Woman is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,5 / 10.

Nuttige recensie

2 / 3 personen vinden deze recensie van Promising Young Woman nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Promising Young Woman
Relevante films binnen het genre Thriller
7,5
Recensie Halloween Kills (2021)
8
Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)
6
Recensie The Guilty (2021)
8,5
Recensie Casino Royale (2006)
7,5
Recensie Surge (2021)
8
Recensie Titane (2021)