Operation Finale (2018)

Recensie Operation Finale (2018)

Operation Finale recensie

Door Vince Christiaans op
De oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann (Ben Kingsley) is ondergedoken in Argentinië. Mossad-agent Peter Malkin (Oscar Isaac) krijgt de opdracht om hem naar Israël te brengen om terecht te staan voor zijn aandeel in de Holocaust.

Het komt steeds vaker voor dat films de bioscoop overslaan en rechtstreeks op een streaming service verschijnen. Zo ook Operation Finale. Alleen in de Verenigde Staten was de film van regisseur Chris Weitz te zien op het witte doek, in alle andere regionen kreeg deze historische thriller een geruisloze release op Netflix. 

Door de teleurstellende kwaliteit van een aantal van deze films hoor je de laatste maanden steeds vaker de term ''dumped on Netflix''. Gelukkig is deze kreet niet van toepassing op Operation Finale. Deze sobere film bevat een aantal sterke acteerprestaties en is een bewonderenswaardige poging om een belangrijke historische gebeurtenis aan het voetlicht te brengen. 

De berechting van Eichmann is voor velen bekend, maar de wijze waarop de Mossad de voormalige SS'er in dat beklaagdenbankje kreeg is vrijwel even interessant. Weitz brengt deze gebeurtenissen zonder enige poespas in beeld, waardoor Operation Finale vrij droog en documentaire-achtig kan zijn. De nadelen hiervan worden echter gecompenseerd door het sterke acteerwerk van Oscar Isaac en Ben Kingsley. Samen brengen zij de grijze relatie tussen Malkin en Eichmann treffend tot leven.

Cast: Oscar Isaac Ben Kingsley Mélanie Laurent Lior Raz
Nick Kroll Haley Lu Richardson
Regie: Chris Weitz
Genre: Oorlog Thriller Netflix
Speelduur: 2:02 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Operation Finale:

Pluspunten

Indrukwekkende acteerwerk van Isaac en Kingsley, De relatie tussen Eichmann en Malkin is goed uitgewerkt, Spanning, Informatief, Sterke cast, Muziek van Alexandre Desplat

Minpunten

Droog, Lijkt soms meer op een reconstructie

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Operation Finale met een 7,5 / 10.

7,5

Operation Finale is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,3 / 10.

Nuttige recensie

24 / 29 personen vinden deze recensie van Operation Finale nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Operation Finale
Relevante films binnen het genre Oorlog
7
Recensie Outlaw King (2018)
6,5
Recensie Overlord (2018)
8,5
Recensie Au Revoir là-Haut (2018)
8,3
Recensie Der Hauptmann (2018)
8,5
Recensie Foxtrot (2018)
7
Recensie Bankier van het Verzet (2018)