News of the World (2021)

Recensie News of the World (2021)

News of the World recensie

Door Vince Christiaans op
Oorlogsveteraan Captain Jefferson Kyle Kidd (Tom Hanks) reist van dorp naar dorp om krantenberichten voor te dragen aan de lokale bevolking. Tijdens zijn omzwervingen ontmoet hij het weeskind Johanna (Helena Zengel). Hij besluit haar terug te brengen naar haar familie.

Eén van Tom Hanks' meest bekende personages mag dan wel een cowboy zijn, toch was de 64-jarige acteur tot vandaag nog nooit eerder in een western te zien. Na hun vruchtbare samenwerking voor Captain Phillips (2013) zetten regisseur Paul Greengrass en Hanks ditmaal hun tanden in de boekverfilming News of the World, die zich afspeelt in het Amerika van 1870.

Verwacht echter geen flitsende shoot outs, stoere scherpschutters of Morricone-klanken, want News of the World is een bedaard tafereel. De film draait, afgezien van een handjevol spannende momenten, vooral om de relatie tussen de oude Captain Kidd (Hanks) en het meisje Johanna (Zengel), wier lot aan hem is toevertrouwd. 

Hanks speelt wederom de rust zelve. Een man met het hart op de juiste plaats die, vijf jaar na het einde van de Amerikaanse burgeroorlog, rondtrekt om het nieuws te verspreiden onder de inwoners van het verslagen Zuiden. Nieuws over een herenigd land waar ze, tegen wil en dank, deel van uitmaken. 

News of the World laat zien dat niet alleen Captain Kidd de littekens van dit conflict bij zich draagt. De bevolking van de zuidelijke staten is tot het bot geraakt door hun verlies en verkeert nog altijd in een staat van ontkenning. Greengrass windt er geen doekjes om. Hij trekt een rechte lijn van dit verscheurde verleden naar de huidige politieke verdeeldheid in de VS. 

Inmiddels is het solide acteerwerk van Hanks geen verrassing meer. Alle ogen zijn daarom gericht op de 12-jarige Helena Zengel. De Duitse actrice maakt indruk in een rol die makkelijk ergerlijk of ronduit saai had kunnen zijn. Zengel beheerst haar uitstraling zo goed, dat ze haast woordeloos kan laten zien welke emotionele wervelstormen haar personage doormaakt. 

Verrassend is wel dat de film redelijk tam blijft, vooral gezien het feit dat regisseur Greengrass ook verantwoordelijk is voor de waargebeurde nagelbijters United 93 (2006), het eerdergenoemde Captain Phillips (2013) en 22 July (2018). Ondanks deze zachte invalshoek zorgen de talenten van Zengel en Hanks ervoor dat News of the World een meer dan degelijke western wordt.

Cast: Tom Hanks Helena Zengel Michael Covino Fred Hechinger
Neil Sandilands Thomas Francis Murphy Mare Winningham Elizabeth Marvel
Regie: Paul Greengrass
Genre: Western Drama Netflix
Speelduur: 1:58 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van News of the World:

Pluspunten

Acteerwerk Helena Zengel en Tom Hanks, Strakke regie van Paul Greengrass, Overtuigende locaties, sets en kostuums, Thematiek is van toepassing op het heden, Rustig tempo, Muziek van James Newton Howard

Minpunten

Net iets te braaf

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt News of the World met een 8 / 10.

8

News of the World is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,8 / 10.

Nuttige recensie

9 / 14 personen vinden deze recensie van News of the World nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van News of the World
News of the World is te zien op Netflix
Relevante films binnen het genre Western
10
Recensie Unforgiven (1992)
8
Recensie High Noon (1952)
7,5
Recensie Midnight Cowboy (1969)
8,5
Recensie The  Ballad of Buster Scruggs (2018)
7
Recensie The Sisters Brothers (2018)
7
Recensie Sweet Country (2018)