Navalny

2022

8
Recensie Navalny (2022)

Aleksej Navalny is de enig overgebleven oppositieleider in Rusland. Wanneer Putin besluit tot het uitschakelen van zijn laatste tegenstander, organiseert de FSB een moordaanslag die mislukt.

Navalny is door op 2 mei 2022 beoordeeld met een 8 / 10.

Wat een dappere man. Aleksej Navalny heeft een missie, groter dan hemzelf en zijn geliefden, want zijn ideaal zou zomaar het meest waardevolle kunnen kosten: zijn leven. Als enige politieke tegenstander van Vladimir Putin is hij zijn leven nooit zeker en dat blijkt als hij op 20 augustus 2020 wordt vergiftigd met novitsjok.

Af en toe duikt Navalny het verleden in of geeft zijn visie over de toekomst van Rusland. De focus van deze documentaire ligt echter op het nu; de vergiftiging, het herstel, tot aan januari 2021 wanneer hij terugkeert naar Rusland. Over de man die zijn eigen moord onderzoekt. Aleksej gaat heel luchtig en ludiek met de situatie om. Het moet een schild zijn, want anders hou je deze ongelijke strijd onmogelijk vol. Het toont heel goed zijn veerkracht.

‘Zijn ideaal zou zomaar het meest waardevolle kunnen kosten: zijn leven.’

We zien een klein team wat intensief samenwerkt voor iets wat er toe doet, iets groots. De middelen: weinig geld, heel hard werken, een kleine groep getrouwen én internet. Het doel: mensen mobiliseren en achter de oppositieleider scharen. Daar horen ook extremistische groeperingen bij, want zoals Navalny zelf zegt: willen we het kwaad wat Rusland nu regeert verslaan, dan hebben we iedereen nodig.
De onderzoeksjournalisten van Bellingcat helpen met het achterhalen van de daders. Niet door interviews, maar waar de onderzoekers zo goed in zijn: door het koppelen van openbare datapunten, gegevens die niet liegen. Met hen krijgt de kijker een superspannend en knettergek verhaal voorgeschoteld.

Navalny is een belangrijke docu: het tegengeluid blijven laten horen, alle mediakanalen inzetten (dus ook film), niet stilzitten, openheid geven en transparantie. Technisch is de film prima, wat betreft verhaal actueel en meeslepend.

"The only thing necessary for the triumph of evil, is for good people to do nothing." - Aleksej Navalny

Nu in de bioscoop en op HBO Max

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Navalny:

Pluspunten Navalny

Een voorbeeld, Inspirerend, Focus op het heden, Moord-onderzoek, Bellingcat, Gebruik internet, Overweldigend, Superspannend, Knettergek telefoongesprek, Belangrijke docu, Actueel

Minpunten Navalny

-

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van Navalny nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series