Mortal Engines

2018

6
Recensie Mortal Engines (2018)

Om in beweging te blijven doorkruisen gemotoriseerde steden een post-apocalyptische wereld op zoek naar grondstoffen. Hester Shaw (Hera Hilmar) komt aan boord van de mobiele stad Londen om wraak te nemen op Thaddeus Valentine (Hugo Weaving).

Mortal Engines is door op 6 december 2018 beoordeeld met een 6 / 10.

Mortal Engines is een verfilming van het gelijknamige Young Adult boek van Philip Reeve. Jarenlang lag dit project op het bordje van The Lord of the Rings regisseur Peter Jackson. Zijn stressvolle ervaringen tijdens de productie van The Hobbit trilogie deden Jackson echter besluiten om het stokje te overhandigen aan de debutant Christian Rivers.

In tegenstelling tot andere YA verfilmingen is de toekomstvisie van Mortal Engines erg onderscheidend. Deze wereld heeft iets weg van Mad Max (1979), alleen terroriseren mensen elkaar met rijdende steampunk steden in plaats van opgevoerde barrels. Je moet niet te lang nadenken over de haalbaarheid van deze mobiele metropolen, maar het levert een aantal spectaculaire en lekker absurde scènes op. 

Of de filmversie van Mortal Engines trouw is aan het boek kan ik lastig beoordelen, maar het is duidelijk dat het bronmateriaal serieus wordt genomen. Misschien wel te serieus, want we worden overspoeld met details en personages wiens aanwezigheid in een verfilming niet van essentieel belang lijkt. Hierdoor bezwijkt onze connectie met de hoofdpersonages en het verhaal onder het gewicht van de ambitieuze world-building. 

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Mortal Engines:

Pluspunten Mortal Engines

Creatief vormgegeven wereld, Hugo Weaving in schurkenrol, Absurde scènes, Spektakel, Actie

Minpunten Mortal Engines

Verhaal weet niet te boeien, Overvol plot, Te veel personages

Nuttige recensie

7 / 10 personen vinden deze recensie van Mortal Engines nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere fantasyfilms en -series