Midway (2019)

Recensie Midway (2019)

Midway recensie

Door Jordy Gomes op
Na het bombardement van Pearl Harbor in december 1941 gaan de overgebleven troepen van de Verenigde Staten in juni 1942 opnieuw de strijd aan. Dit keer om het strategische eiland Midway in de Stille Oceaan te beschermen en om hier de Japanners in de val te lokken.

'Pearl Harbor was nog maar het begin', zo luidt de tagline van Midway (2019). Deze zeeslag wordt gezien als een belangrijk keerpunt voor de Tweede Wereldoorlog en is absoluut rijp voor een verfilming. Echter staat regisseur Roland Emmerich hier aan het roer, de man verantwoordelijk voor 'blockbusters' als Godzilla (1998) & 2012 (2009). Hem de leiding geven over een oorlogsfilm was misschien geen briljant idee.


De film behandelt de aanval van Pearl Harbor t/m de slag om Midway en alles wat zich hiertussen afspeelde. Vanwege een gebrek aan focus worden gebeurtenissen er gehaast doorheen gejaagd. Dit zorgt ervoor dat de film kan aanvoelen als een Wikipedia samenvatting van wat er is gebeurd. De slag om Midway wordt prima neergezet, ondanks het opvallende gebruik van greenscreen. Mede hierdoor ziet alles er net te gelikt uit, erg schoon als het ware, waardoor het gevoel van intensiviteit en de rauwheid dat oorlog normaal met zich meebrengt ontbreekt.

Midway (2019) is een typische Hollywood film. Zo krijgt elk personage maar één karakteristiek en daarmee moeten ze het doen. De arrogante piloot, de bange nieuweling, de dappere soldaat, etc. Het is duidelijk dat Emmerich een voorkeur heeft voor spektakel, iets wat prima past bij één van zijn bombastische rampenfilms, maar deze aanpak is niet geschikt voor dit waargebeurde oorlogsverhaal.

Cast: Ed Skrein Patrick Wilson Luke Evans Aaron Eckhart
Nick Jonas Mandy Moore Dennis Quaid Woody Harrelson
Regie: Roland Emmerich
Genre: Oorlog Actie
Speelduur: 2:18 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Midway:

Pluspunten

Sterke cast met grote namen, Acteurs doen hun best, Japanners worden nog enigszins humaan neergezet, Aantal prima vormgegeven luchtgevechten, Slag om Midway best een interessant onderwerp..

Minpunten

..maar de focus ligt hier op de verkeerde plaats, Voelt aan als een Wikipedia samenvatting van gebeurtenissen, Springt van plek naar plek en personage naar personage, Mist de rauwheid van de oorlog, Alles is te schoon/ziet er te gelikt uit, Greenscreen en CGI soms duidelijk zichtbaar

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Midway met een 5,5 / 10.

5,5

Midway is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 5,5 / 10.

Nuttige recensie

48 / 54 personen vinden deze recensie van Midway nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Midway
Relevante films binnen het genre Oorlog
7,5
Recensie Mosul (2020)
8,5
Recensie First Blood (1983)
8,2
Recensie The Painted Bird (2020)
7,5
Recensie Atlantis (2020)
7
Recensie The Last Full Measure (2020)
5,5
Recensie Da 5 Bloods (2020)