mid90s (2019)

Recensie mid90s (2019)

mid90s recensie

Door Vince Christiaans op
De 13-jarige Stevie (Sunny Suljic) ontsnapt aan zijn disfunctionele thuissituatie door te gaan skaten met een groepje oudere jongens.

We worden tegenwoordig overspoeld door entertainment dat teruggrijpt naar de populaire cultuur van de jaren '80 en '90. Deze films en tv-series proberen de nostalgie te vangen door hun speeltijd vol te plamuren met referenties naar de muziek, films en de (al dan niet belachelijke) kledingstijlen van deze vervlogen tijden. 

Ook de film mid90s schetst een beeld van de jaren '90, maar doet dit zonder zich overmatig te richten op de popcultuur. In plaats daarvan is de film geschoten als een indie-film uit die periode. Het resultaat is een boeiende tijdcapsule vol natuurlijk acteerwerk van een getalenteerde groep jongeren. 

Het regiedebuut van Jonah Hill draait om de jonge Stevie die via zijn nieuwe skatevrienden in een andere wereld terechtkomt. Vervolgens wordt hij geconfronteerd met 'wonderbaarlijke' ervaringen zoals roken, drinken en onenightstands. Hill weet de jeugdige spanning van deze momenten goed vast te leggen. 

Stevies kwetsbaarheid voorziet mid90s van een sombere ondertoon. De film belicht de gezonde en ongezonde kanten van de relaties met zijn vrienden, broer en moeder zonder een oordeel te vellen. Al deze elementen maken mid90s tot een pakkend sfeerstuk.

Cast: Lucas Hedges Sunny Suljic Katherine Waterston Gio Galicia
Regie: Jonah Hill
Genre: Drama
Speelduur: 1:25 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van mid90s:

Pluspunten

Gefilmd als een homevideo uit de jaren '90, Sfeer, Rauw, Natuurlijk acteerwerk, Muziek van Trent Reznor en Atticus Ross, Ontroerend

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt mid90s met een 8 / 10.

8

mid90s is door 3 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,5 / 10.

Nuttige recensie

17 / 21 personen vinden deze recensie van mid90s nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van mid90s
Relevante films binnen het genre Drama
7,5
Recensie Midnight Mass (2021)
8
Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)
9
Recensie The Great Dictator (2021)
6
Recensie The Guilty (2021)
5,5
Recensie State Funeral (2021)
7,5
Recensie Das Mädchen und die Spinne (2021)