Memory

2022

6
Recensie Memory (2022)

Alex Lewis is een huurmoordenaar op leeftijd. Hij heeft problemen met zijn geheugen en lijdt hoogstwaarschijnlijk aan de ziekte van Alzheimer. Hij wil stoppen maar aanvaardt nog één opdracht. De opdracht houdt onder andere in dat hij een meisje van 12 jaar moet vermoorden en dat weigert hij. Binnen de kortste keren wordt hij op de hielen gezeten door zowel de politie als een misdaadsyndicaat.

Memory is door op 29 april 2022 beoordeeld met een 6 / 10.

Voor de tweede keer doet Hollywood een halfslachtige poging om een remake te maken van een topper van Erik Van Looy. Toegegeven, deze Memory is beter dan het lamentabele The Loft (2014), maar slaagt er toch niet in het origineel te doen vergeten. Wat is dat toch met Hollywood dat zij per sé remakes willen maken van goede films… en zelden het origineel weten te overtreffen.

‘Een degelijke actiefilm en zeker één van de betere films van Neeson van de laatste jaren.’

Martin Campbell, de regisseur van het fantastische Casino Royale (2006), is nochtans niet de eerste de beste en hij kan rekenen op twee klasbakken: een zoals altijd uitstekende Guy Pearce als de flik van dienst en een (toch wat op zijn retour zijnde) degelijke Liam Neeson als de onfortuinlijke huurmoordenaar. Neeson is de spil van de film en slaagt er nooit in de prestatie van onze eigen Jan Decleir te doen vergeten. De keuze om de film korter te maken en vooral te focussen op de actiescènes maakt natuurlijk dat hij minder ruimte krijgt om mee te spelen dan Decleir, maar toch is het verschil wel heel groot.

Door te focussen op de actie, verdwijnen de nochtans interessante personages wat naar de achtergrond, wat jammer is voor een verhaal over een man die worstelt met zichzelf en gedwongen wordt terug te kijken op een leven in de misdaad. Op zijn best dus een degelijke actiefilm en zeker één van de betere films van Neeson van de laatste jaren, maar wie indertijd genoten heeft van De Zaak Alzheimer (2003) zal toch wel zwaar ontgoocheld naar huis gaan.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Memory:

Pluspunten Memory

Guy Pearce, De actiescènes, Eén van de betere films van Neeson van de laatste jaren

Minpunten Memory

Het origineel (De Zaak Alzheimer) is stukken beter, Personages verdwijnen naar de achtergrond

Nuttige recensie

4 / 5 personen vinden deze recensie van Memory nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series