Mary Shelley's Frankenstein (1994)

Recensie Mary Shelley’s Frankenstein (1994)

Mary Shelley's Frankenstein recensie

Door Vince Christiaans op
In zijn poging om de dood te overwinnen lukt het Victor Frankenstein (Kenneth Branagh) om een wezen dat is gemaakt van dode lichaamsdelen tot leven te wekken. Hij is echter niet opgewassen tegen de gevolgen van zijn daad.

In 1992 verscheen Bram Stoker's Dracula. Deze hervertelling van het welbekende vampierenverhaal werd warm ontvangen door bioscoopbezoekers, maar regisseur Francis Ford Coppola had geen interesse in een vervolg. In plaats daarvan wilde hij nog een klassiek horrorverhaal terug tot leven brengen: Frankenstein. 


Net als Dracula was Mary Shelley's boek uit 1818 al meerdere malen verfilmd, maar Coppola zag manieren om Frankenstein te voorzien van een serieuze remake. Dit keer droeg hij de regie over aan Kenneth Branagh; een Brit die naast zijn acteercarrière ook al twee Shakespeare-verfilmingen op zijn naam had staan. 

Branagh neemt ook de rol van Victor Frankenstein op zich, terwijl zijn creatie wordt gespeeld door de Robert DeNiro. In tegenstelling tot de monsters die hem voorgingen doet DeNiro meer dan alleen dreigend rondschuifelen en grommen. Net als in het boek is Victors creatie in staat om zijn innerlijke pijn in woorden uit te drukken.

Mary Shelley's Frankenstein is een rusteloze film. Branagh vertelt zijn verhaal met verve, maar na twee uur aan melodrama en dreunende muziek ben je murw geslagen. De zeldzame momenten waarin de film afremt en zich richt op de romance tussen Victor en Elizabeth (Helena Bonham Carter) of de lotgevallen van het monster zijn daardoor meer dan welkom. 

Nog een onderscheidend element van deze verfilming is hoe Frankensteins lugubere werk in beeld wordt gebracht. We zien o.a. hoe hij de lichaamsdelen bemachtigt en aan elkaar rijgt. Zelfs het creatieproces, waar sidderalen en liters baarmoedervocht aan te pas komen, wordt tot in de meest onsmakelijke details uitgebeeld. 

Toch lukt het Mary Shelley's Frankenstein niet om de definitieve boekverfilming te worden. Daarvoor drukt Kenneth Branagh te zeer zijn persoonlijke stempel op het verhaal. Het maakt deze versie niet minder interessant, want het koortsachtige tempo past heel goed bij het obsessieve karakter van de Victor Frankenstein die Branagh probeert neer te zetten. 

Evenals Bram Stoker's Dracula gaat Mary Shelley's Frankenstein dieper in op de filosofische achtergrond van het originele verhaal. Dit maakt de films tot een bijzonder tweeluik voor liefhebbers van gotische horror. Daarnaast zorgt Robert DeNiro's aangrijpende acteerwerk als Frankensteins eenzame creatie ervoor dat dit een memorabele hervertelling blijft.

Cast: Robert De Niro Kenneth Branagh Tom Hulce Helena Bonham Carter
Aidan Quinn Ian Holm John Cleese
Regie: Kenneth Branagh
Genre: Klassieker Horror
Speelduur: 2:03 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Mary Shelley's Frankenstein:

Pluspunten

Acteerwerk Kenneth Branagh en Robert DeNiro, Sterke bijrollen voor Helena Bonham Carter, Ian Holm en een serieuze John Cleese, Sfeer, Gaat in op de filosofische kant van Shelley's verhaal, Muziek van Patrick Doyle

Minpunten

Het tempo is onverbiddelijk, Branagh laat zich meeslepen door de visuele kant van zijn vertelling

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Mary Shelley's Frankenstein met een 7,5 / 10.

7,5

Mary Shelley's Frankenstein is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 7,5 / 10.

Nuttige recensie

12 / 15 personen vinden deze recensie van Mary Shelley's Frankenstein nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Mary Shelley's Frankenstein
Filmklassieker Mary Shelley
Relevante films binnen het genre Klassieker
8,5
Recensie Moonstruck (1988)
9
Recensie Toy Story 2 (1999)
7
Recensie The  Twilight Zone: The Movie (1983)
8
Recensie Cash On Demand (1961)
10
Recensie Unforgiven (1992)
8,5
Recensie First Blood (1983)