Luca (2021)

Recensie Luca (2021)

Luca recensie

Door Jordy Gomes op
Luca (Jacob Tremblay) is een zeemonster die onder strenge toezicht van zijn ouders leeft op de zeebodem. Wanneer hij mede-zeemonster Alberto (Jack Dylan Grazer) ontmoet, veranderen ze samen in mensen om zo een Italiaans dorpje te verkennen en hier hun vriendschap te laten opbloeien.

Net als Pixar's vorige film, Soul (2020), verschijnt Luca (2021) nu ook exclusief op Disney+ en slaat hij helaas de bioscopen over. Gelukkig heeft de bekende animatiestudio al aangegeven dat hun eerste aankomende film, Turning Red (2022), wel weer op het witte doek te zien moet zijn. Iets waar ik naar uitkijk, aangezien zowel Soul als Luca waarschijnlijk sterk tot hun recht waren gekomen op het grote scherm. 


De vergelijking zal al eerder genoemd zijn, maar Luca doet qua sfeer enorm denken aan Call Me By Your Name (2017). Beide films gaan over een vriendschap (misschien wel liefde?) die ontstaat tussen twee mannen in het prachtige Italië. Dit land wordt in animatie alleen nog maar mooier weergegeven dan het al is. De kleuren spatten van het scherm en de muziek draagt ook bij om het gehele plaatje af te maken. Evenals de kleine Italiaanse woorden die voorbijkomen en de verwijzingen naar hun cultuurgewoontes. 

Inhoudelijk gezien trapt Pixar op de rem en laat je op adem komen met een luchtig verhaal. Waar de studio gewoonlijk diepzinnige films produceert dat regelrechte tranentrekkers zijn, is Luca juist het tegenovergestelde. Geen grote risico's of onderwerpen die misschien te volwassen zijn voor de kleintjes onder ons. Ditmaal gaat het over twee jongens die steun vinden bij elkaar, samen hun grenzen verleggen en lol maken tijdens de Italiaanse zomermaanden. Kijken naar de sterren, Dromen over het land passeren op hun eigen Vespa én de lekkerste pasta's naar binnen werken. Het komt zo puur over, simpelweg samen genieten van het leven. 

Luca is verfrissend 'simpel' in zijn uitvoering in vergelijking met andere Pixar films. Wat niet wil zeggen dat er geen diepere betekenis zit achter bepaalde onderwerpen. Verscholen onder de oppervlakte ligt misschien wel een boodschap die vandaag de dag erg relevant is. Wanneer je het eind van de film ziet is niet te ontkennen dat de twee jongens onwijs sterke gevoelens hebben voor elkaar. Ik interpreteer dat de film gaat over de opkomende liefde tussen Luca en Alberto. Het zijn beide zeemonsters, dat is hun echte identiteit die zie moeten 'verschuilen' voor de buitenwereld omdat niemand hun accepteert zoals ze zijn. Dit plot-element kan makkelijk gezien worden als een metafoor voor homoseksualiteit, iets wat helaas tot op de dag van vandaag nog steeds als onacceptabel wordt beschouwd in sommige delen van de wereld. Hierdoor komt de boodschap op het eind van Luca, dat je jezelf moet omarmen zoals je bent en je moet omringen met mensen die jou nemen zoals je bent, nog harder binnen.

Misschien zoek ik er teveel achter, maar ik geloof dat Pixar genoeg lef heeft om zo'n subtiele boodschap hierin te verwerken. Het geeft je hoe dan ook stof tot nadenken. Daarbuiten is Luca (2021) visueel gezien één van de meest prachtig vormgegeven animatiefilms van de laatste jaren. Een leuk avontuur om bij weg te dromen. 

Cast: Jacob Tremblay Maya Rudolph Jack Dylan Grazer Giacomo Gianniotti
Jim Gaffigan
Regie: Enrico Casarosa
Genre: Animatie Familie Komedie
Speelduur: 1:35 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Luca:

Pluspunten

Prachtige en kleurrijke animatie, Mooi avontuur over vriendschap, Italiaanse sfeer is duidelijk voelbaar, Boodschap op het eind, Leuke personages, Rustig de tijd nemen om te laten zien dat je kunt genieten van het leven, Verfrissend anders dan voorgaande Pixar films

Minpunten

Niet zo meeslepend als andere Pixar films

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Luca met een 7 / 10.

7

Luca is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,3 / 10.

Nuttige recensie

29 / 30 personen vinden deze recensie van Luca nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Luca
Luca is te zien op Disney+
Relevante films binnen het genre Animatie
4
Recensie Space Jam: A New Legacy (2021)
7,8
Recensie Raya and the Last Dragon (2021)
5
Recensie Tom & Jerry (2021)
8
Recensie The Mitchells vs the Machines  (2021)
9
Recensie Toy Story 2 (1999)
8,8
Recensie Soul (2020)