Love It Was Not

2022

9
Recensie Love It Was Not (2022)

Wanneer de jonge Joodse Helena Citron in 1942 naar Auschwitz wordt gedeporteerd, begint een onwaarschijnlijke romance tussen haar en Franz Wunsch, een hoge SS-officier.

Love It Was Not is door op 25 maart 2022 beoordeeld met een 9 / 10.

De Tweede Wereldoorlog, de Holocaust, Auschwitz, Joden en SS'ers; een combinatie van onderwerpen wat al ontelbare keren is uitgevoerd in film en dan weet Love It Was Not alsnog een verrassend nieuw verhaal te vertellen. Het gaat ook om de manier waarop, want een verhaal goed overbrengen kan niet zomaar iedereen; de makers van deze documentaire absoluut wél.

De Joodse Helena Citron komt natuurlijk aan het woord, ook haar zus, de vriendinnen van het Kanada-Kommando en dochters en zonen. Maar ook archiefbeelden van SS-officier Franz Wunsch, waarin hij vertelt over zijn geliefde Helena. Alle invalshoeken geven een breed en compleet beeld, vanuit diverse oogpunten, zonder oordeel en van begin tot eind.

‘Een breed en compleet beeld, vanuit diverse oogpunten, zonder oordeel en van begin tot eind.’

Uiterst boeiend, en vooral boeiend vertelt. Meeslepend, maar altijd respectvol. Bevat momenten van tranende ogen, zowel bij de geïnterviewden als de kijker, gebeurtenissen waar je je nauwelijks een voorstelling van kunt maken.

Love It Was Not is rijk aan materiaal: foto's, audio opnamen, recente interviews en al wat ouder, historische zwart-wit beelden en een schitterende kijkdoos-achtige collagetechniek. De knipsels hebben een inhoudelijke reden. Daarnaast is de titel ook niet uit de lucht gegrepen, het liedje 'Liebe war es nie' is verweven met Helena en Franz én deze indrukwekkende documentaire.

Nu in de bioscoop en op Picl

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Love It Was Not:

Pluspunten Love It Was Not

Verrassend nieuw verhaal, Uitstekende vertelling, Geeft een compleet beeld, Zonder oordeel, Van begin tot eind, Uiterst boeiend, Respectvol, Rijk aan materiaal, Kijkdoos-achtige collagetechniek, Titelverklaring, Indrukwekkend

Minpunten Love It Was Not

-

Over Love It Was Not

Regie

Maya Sarfaty

Cast

Helena CitronRoza CitronFranz Wunsch

Genre

Drama

Thema

OorlogOverlevenGevangenis

Taal

Buitenlands

Duur

1:23 uur

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van Love It Was Not nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series