Lapsis

2021

6,5
Recensie Lapsis (2021)

Tegenwoordige tijd in New York, maar dan net even anders. Door Quantum-bankieren moeten nieuwe connecties razendsnel worden gelegd. En daar komen wandelaars om de hoek kijken die het zware werk moeten klaren.

Lapsis is door op 10 augustus 2021 beoordeeld met een 6,5 / 10.

Lapsis begint veelbelovend. Een intrigerend verhaal. Een sciencefiction-mysterie die je aandacht trekt en welke je wilt ontrafelen.

Als je na een uur doorhebt waar het verhaal naartoe gaat, wat de clou gaat worden, is de magie er wel vanaf. Al heb je nog een beetje hoop op een verrassende climax - de essentie stelt toch teleur. Juist omdat de opbouw hoopvol is, wil je dat er meer uitgehaald wordt.
Uiteindelijk blijkt Lapsis een klacht tegen de macht van de techreuzen, de onderdrukking van de werkende bevolking, banen die worden ingenomen door robots, onbetaalbare experimentele medicatie en het onbekende van nieuwe technologie - in dit geval quantum computing.

‘Interessant idee kijkt lekker weg, maar onvoldoende inhoud en enigszins teleurstellende climax.’

Het werk van de kabelaars zou zwaar moeten zijn, maar lange wandeltochten in de natuur en overnachten in een tent is onvoldoende afzien. Zeker als je ziet welke vergoeding er tegenover staat; twee dagen lopen voor een paar duizend dollar is niet verkeerd.

De personages zijn voldoende sympathiek. Je wandelt mee met Ray, een man van middelbare leeftijd, weinig sportief en onwetend over techniek. Juist zijn positie als buitenbeentje werkt goed.

Gamification zit ook in Lapsis, met wandelprofielen, wedstrijdelementen en kinderlijke animaties. Ray's wandelnaam is Lapsis Beeftech, hier is iets bijzonders mee en hoewel uitgelegd, voelt dit onvoldoende uitgediept.
Het verhaal van de programmeur van de robots komt ook onvoldoende uit de verf. De link met zijn dochter evenmin.
Wel grappig hoe de film een aantal opkomende gebreken en vragen zelf eenvoudig beantwoord.

Kortom: interessant idee, prima productie, goed acteerwerk, kijkt lekker weg, maar onvoldoende inhoud en enigszins teleurstellende climax.

Te zien op Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Lapsis:

Pluspunten Lapsis

Begint veelbelovend, Intrigerend, Sympathieke personages, Prima productie

Minpunten Lapsis

Teleurstellende climax, Onvoldoende inhoud, Er zat meer in, Slotbeeld

Nuttige recensie

2 / 3 personen vinden deze recensie van Lapsis nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere sciencefictionfilms en -series