La Place d’une Autre

2022

7,5
Recensie La Place d’une Autre (2022)

Nélie neemt de identiteit van Rose aan en vlucht naar een welgestelde kennis van de ouders van Rose. Haar leugen werkt boven verwachting goed.

La Place d’une Autre is door op 1 mei 2022 beoordeeld met een 7,5 / 10.

De filmtitel kun je vertalen naar 'de plaats van een ander' en dat is precies wat Nélie Laborde (Lyna Khoudri) doet in deze Franstalige film. Ze neemt de identiteit aan van Rose Juillet (Maud Wyler) wanneer Rose in een veldhospitaal om het leven komt tijdens de Eerste Wereldoorlog.

La Place d'une Autre is een film over sociale klasse. Het stelt de vraag hoe ver je kunt komen wanneer je je met leugens omhoogwerkt, hoelang je dat kunt volhouden en wat het met je doet als je jouw eigen identiteit verliest.
Nélie komt natuurlijk steeds meer in het nauw. Hoewel ze kan rekenen op haar charmes, stapelen de problemen zich steeds verder op. Al is een leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel. Het is dan ook geen kwestie of, maar wanneer Nélie ontdekt wordt en welke gevolgen dit voor haar heeft.

‘Hoewel de film nauwelijks mysteries bevat is het toch een boeiend kostuumdrama.’

Uitwegen en hints worden geïntroduceerd om vlot, of pas veel later te worden gebruikt. La Place d'une Autre lijkt daarmee simpel en basic, maar ontstijgt dit niveau zeer verrassend. Hoewel de film nauwelijks mysteries bevat is het toch een boeiend kostuumdrama. Naast Nélie en Rose maakt Eléonore de Lengwil (Sabine Azéma) de driehoek compleet. De film is niet nadrukkelijk feministisch, maar alle vrouwen zijn wél sterk, hebben enige mate van zelfvertrouwen en spreken zich uit; de mannen hebben daarentegen bijrollen. Verfrissend om te zien.

De sfeer doet denken aan Downton Abbey: klassenverschillen met welvaart en armoede, serveersters, gezelschapsdames en voorlezers. De focus ligt op onderlinge verhoudingen en intriges.

De tijdsspanne lijkt in het begin niet altijd correct. Je ziet geen kennismaking tussen Nélie en Eléonore, ze woont al bij de vrouw des huizes, maar dan blijkt het toch haar eerste werkdag. Of wanneer Nélie al helemaal geïntegreerd en opgenomen lijkt te zijn terwijl we pas een klein aantal weekjes verder zijn.
Het zijn details en eigenlijk niet noemenswaardig, want La Place d'une Autre ontvouwt zich heel goed, clichés worden vakkundig omzeilt en de gebeurtenissen blijven geloofwaardig. Inclusief een hele mooie afsluiting.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van La Place d’une Autre:

Pluspunten La Place d’une Autre

Boeiend verhaal, Gebruik van hints, Plotwendingen, Driehoek personages, Krachtige vrouwen, Sfeer, Onderlinge verhoudingen, Clichés omzeilen, Mooi slot

Minpunten La Place d’une Autre

Makkelijke hints en uitwegen in begin, Tijdsspanne lijkt niet altijd correct

Over La Place d’une Autre

Regie

Aurélia Georges

Cast

Lyna KhoudriMaud WylerLaurent PoitrenauxSabine Azéma

Genre

Drama

Thema

KostuumOorlogStatusGeld

Taal

Buitenlands

Duur

1:52 uur

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van La Place d’une Autre nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series