La Haine

1995

9
Recensie La Haine (1995)

Vinz, Saïd en Hubert zijn woedend als blijkt dat hun Algerijnse vriend Abdel tijdens een politieverhoor zo hard is aangepakt dat hij in het ziekenhuis belandt. Saïd en Hubert proberen Vinz ervan te weerhouden om wraak te nemen op de politie.

La Haine is door op 13 augustus 2021 beoordeeld met een 9 / 10.

La Haine wordt nu, na 26 jaar opnieuw uitgebracht. Gedigitaliseerd en opnieuw gemasterd.

Het verhaal is nog even actueel. Niet alleen in de Parijse buitenwijken, maar wereldwijd waar de burger haar onvrede laat horen. Vanaf het begin weet je al: La Haine gaat explosief eindigen. Daarin stelt de film absoluut niet teleur.

‘Ruim een kwart eeuw later kun je concluderen dat La Haine een klassieker is. Geen dag verouderd.’

Vincent (Cassel) is steengoed. Het straatschoffie voorbij, een bikkelharde en irritante crimineel in de dop. Vriend Hubert (Koundé) heeft een werkend moreel kompas en houdt de groep enigszins op het juiste pad. Zijn karakter en dat van Vinz botsen continu. Saïd (Taghmaoui) zit er steeds als buffer en goedmaker tussen - maar óók als stoker en aanjager. Dat de acteurs met hun eigen voornaam spelen maakt het allemaal iets authentieker.

De flow is constant. De 24 uur in het leven van de drie vrienden is van begin tot eind boeiend. Vooral de langere shots maken indruk. Niets verbloemen; goede acteurs in een echte omgeving hun gang laten gaan. Het resulteert in een oprechte en rauwe vertelling. Het krachtige zwart-wit beeld kan rekenen op een voortreffelijke soundtrack, met reggae, motown, funk, hiphop en folk.

Ruim een kwart eeuw later kun je concluderen dat La Haine een klassieker is. Geen dag verouderd. Natuurlijk zijn de auto's en kleding gedateerd. En de digitale revolutie had het straatbeeld nog niet overgenomen, maar de setting is tijdloos, nog even actueel. Hangjeugd, geen perspectief, uitzichtloosheid. Je verzetten tegen de autoriteiten, je stem laten horen en je vuist laten voelen.

Te zien op Pathé Thuis en CineMember

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van La Haine:

Pluspunten La Haine

Actueel, Tijdloos, Vincent Cassel, Authentiek, Flow, Continu boeiend, Soundtrack, Zwart-wit, Explosief einde, Ontknoping

Minpunten La Haine

-

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van La Haine nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere thrillers