King Richard

2022

8,5
Recensie King Richard (2022)

Richard Williams heeft een plan. Als kind en als jongvolwassene werd hij vaak racistische bejegend in de sloppenwijken waar hij opgroeide. Hij woont hier nog, samen met zijn vrouw en zijn vijf dochters. Hij wil er alles aan doen om zijn dochters een veel beter leven te geven dan hij ooit had. Mede dankzij hem werden zijn twee dochters, Venus en Serena, wereldberoemde tennissterren.

King Richard is door op 7 maart 2022 beoordeeld met een 8,5 / 10.

Je kan je de vraag stellen of het een goed idee is om het levensverhaal van de zusjes Williams te bekijken door de bijzondere bril van vader Richard, een man die door velen verguisd wordt. Mijn antwoord is overduidelijk ja. Richard Williams is een intrigerend figuur, ondanks zijn bij momenten vreemde manier van doen. Bovendien is zijn doel nobel. Het enige wat hij wil, is zijn dochters een beter leven geven dan hemzelf.

‘Dit is een echte feelgood film over twee van de grootste sportfiguren ooit.’

Will Smith is bijzonder overtuigend in de titelrol. Hij kreeg dan ook terecht een Oscarnominatie. De vuile kantjes van het personage zijn er, om begrijpelijke redenen, een beetje afgevijld, maar toch laten de makers heel af en toe ook eens die mindere kantjes zien. Smith meet zich de maniertjes (inclusief het kerkhofgebit) van Williams aan en dendert door de film als een losgeslagen projectiel dat maar één doel voor ogen heeft: zijn dochters begeleiden. Heel mooi ook hoe we voelen dat hij het hart op de juiste plaats heeft. Hij lijkt echt te menen wat hij zegt.

Ook Aunjanue Ellis, Saniyya Sidney en Demi Singleton zijn heel geloofwaardig in de rollen van respectievelijk moeder Oracene, Venus en Serena Williams, net als Jon Bernthal die een heerlijke Rick Macci neerzet. Cinematografisch wordt het vrij simpel gehouden en soms is dat meer dan voldoende, als het verhaal maar interessant en boeiend genoeg is. En dat is het. Dit is een echte feelgood film over twee van de grootste sportfiguren ooit, een film die laat zien dat je met de nodige wilskracht en doorzettingsvermogen heel veel kan bereiken in het leven.

Te zien op HBO Max en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van King Richard:

Pluspunten King Richard

Will Smith!, Aunjanue Ellis, Saniyya Sidney en Demi Singleton, Jon Bernthal, Het verhaal, Feelgood, From zero to hero

Minpunten King Richard

Klassiek verfilmd en verteld, Iets te lang

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van King Richard nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series