Kinetta

2007

1
Recensie Kinetta (2007)

In een Grieks hotel tijdens het laagseizoen spelen drie personen misdrijven na.

Kinetta is door op 25 april 2022 beoordeeld met een 1 / 10.

De nieuwste films van de Yorgos Lanthimos kennen we wel. De Griekse schrijver en regisseur werd zichtbaar met het eigenaardige Dogtooth (2010), maar we gaan verder terug in de tijd, want vijf jaar eerder maakte hij zijn eerste film: Kinetta.

De essentie van film is het overbrengen van iets. Dit kunnen mooie beelden zijn zonder inhoud, maar het vaakst draait een film om het vertellen van een verhaal. Laat Kinetta daar nu in falen. Ook geen prachtige cinematografie, voortreffelijk acteren of ook maar iets wat inspireert of intrigeert.

‘Een aantal films verder weten we dat hij intrigerende films maakt, maar hij komt van heel ver.’

Yorgos lijkt het absurde te ontdekken en te onderzoeken. Maar daarvoor moet je de kijker wel weten mee te nemen op jouw reis. Er gebeurt veel - of juist weinig - zonder dialoog. Nietszeggende gebeurtenissen trekken gewoon aan je voorbij. Niets wordt uitgelegd, maar er is dan ook nul verhaal om te vertellen. Je kan prima tien minuten in slaap dommelen en niets missen; Kinetta is er zeer geschikt voor. Of je kijkt de hele film niet en houdt tijd over voor nuttige en leuke dingen.

Om een goed oordeel te geven moet je een film uitkijken. Misschien komt er nog wat, wordt het beter of blijkt de film niet zo slecht als je deze laat bezinken - kijk naar A Ghost Story (2017). Kinetta bevat echter geen clou, werkt nergens naartoe en heeft haar kijkers niets te bieden.

Dit anderhalf uur, wat moet doorgaan voor film, positief beoordelen puur omdat het van Yorgos is zou zeer onterecht zijn. Beoordeel dit gewoon als inhoudsloos tijdverdrijf.
Een aantal films verder weten we dat Lanthimos intrigerende films maakt, maar hij komt van ver, heel ver.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Kinetta:

Pluspunten Kinetta

-

Minpunten Kinetta

Heel onrustig camerawerk, Overbodig naakt, Conceptueel, Vertelt geen verhaal, Geen prachtige cinematografie, Ondermaats acteren, Inspireert of intrigeert niet, Lange stiltes, Bevat geen clou, Werkt nergens naartoe, Heeft haar kijkers niets te bieden, Inhoudsloos tijdverdrijf, Lanthimos komt van heel ver

Nuttige recensie

3 / 4 personen vinden deze recensie van Kinetta nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series