Just 6.5

2020

8,5
Recensie Just 6.5 (2020)

De politie is op zoek naar een drugsbaas genaamd Naser Khakzad. Wanneer ze hem eindelijk te pakken krijgen probeert hij alles om te ontsnappen en zijn familie te redden.

Just 6.5 is door op 4 december 2020 beoordeeld met een 8,5 / 10.

Wie is de slechterik? Die vraag komt gaandeweg bovendrijven als je drugsbaas Naser Khakzad steeds beter leert kennen. In zijn omgeving is nauwelijks toekomstperspectief. Om aan geld te komen is de keuze van criminaliteit verleidelijk. Of je wilt je uitzichtloze situatie vergeten en grijpt naar de drugs. Twee zaken die verband houden met elkaar. Maar kun je het iemand kwalijk nemen als er niet echt een keuze is, als er geen alternatief is?
Khakzad heeft goede bedoelingen die ten kostte gaan van anderen. Een keerzijde van de medaille. In het geval van Iran een gigantische, gezien de 6,5 miljoen drugsverslaafden waar de filmtitel aan refereert.

Het gaat echter niet om het doel, maar om de reis. En de reis die Just 6.5 biedt is enerverend, boeiend en spannend.

‘Het gaat niet om het doel, maar om de reis. En die reis is enerverend, boeiend en spannend.’

Wat nog wel het meest bijzondere is aan Just 6.5: het is een volledig Iraanse film. Gefilmd in Iran, met een Iraanse cast onder leiding van Iraanse regisseur Saeed Roustayi. Niet uitzonderlijk zou je denken, maar de onderwerpen liggen nogal gevoelig. Drugsproblematiek, het (gebrekkige?) rechtssysteem, de doodstraf, armoede en ga maar door. Dat deze film goedkeuring heeft gekregen, geproduceerd is en óók nog eens wereldwijd vertoond wordt is uitzonderlijk.

Just 6.5 is absoluut geen visitekaartje voor het land, maar we mogen de betrokkenen wel bedanken, want kwalitatief is dit een dikke aanrader. Dus verbreed je blik en stel jezelf een beetje open voor andere werelden en culturen, dat is tenslotte waar we film voor kijken.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Just 6.5:

Pluspunten Just 6.5

Andere wereld en cultuur, Spannend, Boeiend, Zet je aan het denken, Contrasten

Minpunten Just 6.5

-

Nuttige recensie

6 / 7 personen vinden deze recensie van Just 6.5 nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series