Jojo Rabbit (2020)

Recensie Jojo Rabbit (2020)

Jojo Rabbit recensie

Door Jordy Gomes op
Johannes "Jojo" Betzler (Roman Griffin Davis) is een tienjarig jongetje en lid van de nationaalsocialistische jeugdbeweging in Duitsland, genaamd Hitlerjugend. Zijn kijk op het leven zal worden aangetast wanneer hij in aanraking komt met de Joodse vluchteling Elsa (Thomasin McKenzie).

Nieuw-Zeelandse regisseur Taika Waititi kreeg een hoop naamsbekendheid dankzij zijn werk aan Marvel’s Thor: Ragnarok (2017). Desondanks wisten zijn voorafgaande films, zoals What We Do in the Shadows (2014) & Hunt For the Wilderpeople (2016), ook op komisch vlak indruk te maken. Ditmaal brengt Waititi een Tweede Wereldoorlog-satire uit met zichzelf in de rol als een denkbeeldige Adolf Hitler. Dit bizarre avontuur heet Jojo Rabbit (2019). 

Bizar, maar dan wel bedoelt op de best mogelijke manier. Dit is een Tweede Wereldoorlogsfilm zoals je die nog nooit hebt gezien. We volgen een tienjarige Nazi-enthousiasteling die een band creëert met een Joods meisje. Beide geleerd om de andere te zien als vijand, en hun hoofden vol met vooroordelen over elkaar die totaal niet kloppen. Het acteerwerk is top en de komische timing schiet in de meeste gevallen raak. Ook achter de camera is Waititi meester als het gaat om verschillende genres mengen tot een mooi geheel. Dankzij de satirische invalshoek en zijn rol als een denkbeeldige Hitler moet je vaak lachen, maar de kern van dit verhaal is hartverwarmend, oprecht en soms een onverwachtse tranentrekker. 

De film pakt een hardhandig onderwerp en voegt hier humor aan toe, maar niet op een respectloze manier tegenover de gruweldaden van de Tweede Wereldoorlog. Jojo Rabbit is uniek en soms wat apart, maar het hart van deze film zit op de goede plaats. Dit is een fantastisch begin voor filmjaar 2020.

Cast: Roman Griffin Davis Thomasin McKenzie Scarlett Johansson Taika Waititi
Sam Rockwell Rebel Wilson Archie Yates Luke Brandon Field
Alfie Allen Stephen Merchant Sam Haygarth Stanislav Callas
Brian Caspe Robert East Joseph Weintraub Gabriel Andrews
Billy Rayner Christian Howlings Curtis Matthew
Regie: Taika Waititi
Genre: Komedie
Speelduur: 1:48 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Jojo Rabbit:

Pluspunten

Regie van Taika Waititi, Unieke en originele invalshoek, Tweede Wereldoorlog-satire, Goede mix van komedie, drama en spanning, Top acteerwerk van Roman Griffin Davis en Thomasin McKenzie, Sterke bijrollen voor Scarlett Johansson, Taika Waititi en Sam Rockwell, Mooie boodschap over vooroordelen

Minpunten

Niet alle grappen slaan aan/sommige zijn wat flauw

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Jojo Rabbit met een 8 / 10.

8

Jojo Rabbit is door 3 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,2 / 10.

Nuttige recensie

22 / 26 personen vinden deze recensie van Jojo Rabbit nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Jojo Rabbit
Relevante films binnen het genre Komedie
9
Recensie The Great Dictator (2021)
8
Recensie Druk (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)
4
Recensie Space Jam: A New Legacy (2021)
7,5
Recensie Mijn Vader is een Saucisse (2021)
5
Recensie Mandibules (2021)