JFK (1991)

Recensie JFK (1991)

JFK recensie

Door Vince Christiaans op
Vijf jaar na de moord op president John F. Kennedy probeert openbaar aanklager Jim Garrison (Kevin Costner) te bewijzen dat Lee Harvey Oswald (Gary Oldman) niet alleen heeft gehandeld en dat er sprake was van een samenzwering. Zijn onderzoek stuit op verzet van de overheid, de pers én de publieke opinie.

JFK is een geweldige thriller. Een drieënhalf uur durende krachttoer van regisseur Oliver Stone, waarin regie, acteerwerk en montage prachtig samenkomen. Na een hypnotiserende intro waarin Kennedy's presidentschap vlot wordt samengevat trakteert Stone ons op een omvangrijke mix aan complottheorieën. 

In zijn vertelling trekt Oliver Stone zich echter bar weinig aan van historische feiten. Zo betrekt hij niet alleen de maffia, maar ook de militaire industrie, de CIA en de FBI bij het moorddadige complot. Zelfs Kennedy's vicepresident Lyndon B. Johnson wordt verdacht gemaakt.

Dit is exact de reden waarom JFK nog steeds op zoveel kritiek kan rekenen. Toch is het niet juist om de film hiervoor af te straffen. Eigenlijk doet het er niet toe dat een groot deel van de film slechts een verdraaiing is van de waarheid. JFK is geen historisch document. 

De film draait juist om de rusteloze zoektocht naar de waarheid. Dit is belangrijk voor de waarde van JFK. De details van Oliver Stone's complot zijn misschien allesbehalve geloofwaardig, maar de uitwerking van zijn visie dwingt ons wel om kritisch te zijn. Vooral als het gaat om zo'n ingrijpende gebeurtenis als de moord op Kennedy.

Cast: Kevin Costner Kevin Bacon Tommy Lee Jones Laurie Metcalf
Gary Oldman Michael Rooker Jay O. Sanders Sissy Spacek
Martin Sheen Walter Matthau Jack Lemmon Donald Sutherland
Wayne Knight Vincent D'Onofrio John Candy Willem Oltmans
Regie: Oliver Stone
Genre: Thriller Klassieker
Speelduur: 3:08 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van JFK:

Pluspunten

Zeer sterke montage, Spanning, Geweldig acteerwerk van een absolute sterrencast, Muziek van John Williams, Recreatie van Dealey Plaza in 1963, Gebruik van de Zapruderfilm, Kleine bijrol voor de excentrieke Nederlandse journalist Willem Oltmans

Minpunten

Geschiedkundig geklooi, Niet voor kijkers met een allergie voor geschiedenis

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt JFK met een 9 / 10.

9

JFK is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 9 / 10.

Nuttige recensie

23 / 23 personen vinden deze recensie van JFK nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van JFK
Filmklassieker JFK door Vince
Relevante films binnen het genre Thriller
8,3
Recensie Ruben Brandt, Collector (2019)
6,5
Recensie Der Goldene Handschuh (2019)
6
Recensie The Perfection (2019)
7
Recensie Hotel Mumbai (2019)
7
Recensie Greta (2019)
7,3
Recensie Us (2019)