Isle of Dogs (2018)

Recensie Isle of Dogs (2018)

Isle of Dogs recensie

Door Vince Christiaans op
Wanneer Burgemeester Kobayashi (Kunichi Nomura) alle honden in zijn stad verbant naar een vuilniseiland gaat het jongetje Atari (Koyu Rankin) op zoek naar zijn trouwe viervoeter Spots (Liev Schreiber). Tijdens dit avontuur raakt hij bevriend met de knorrige zwerfhond Chief (Bryan Cranston).

Isle of Dogs is na Fantastic Mr. Fox (2009) de tweede animatiefilm van Wes Anderson. Wederom verrast de regisseur ons met een merkwaardig pareltje. De shots zijn net zo symmetrisch als we van Anderson gewend zijn en de humor is weer even gortdroog. 


Qua stop-motion animatie gaat Isle of Dogs voor het uiterste. De poppen zijn prachtig vormgegeven en bewegen op een komische, doch natuurlijke wijze. Je ziet de vingerafdrukken van de animators in hun vacht terwijl de honden frame voor frame tot leven worden gewekt. Een detail dat blije herinneringen oproept aan de oerklassieker King Kong (1933).

Een primair thema in Isle of Dogs is de interpretatie van taal. De film opent dan ook met de mededeling dat al het geblaf is vertaald naar Engels, terwijl mensen hun eigen taal behouden. Dit leidt tot een komische ommekeer, omdat het gros van het publiek de honden beter zal begrijpen dan de Japanse personages. 

Net zoals zijn voorlopers is de humor in Isle of Dogs droog en een tikje melancholisch. Achter de mooie sets, de charmante personages en het bizarre verhaal schuilt een gepaste dosis tragedie. Hierdoor wordt Wes Andersons film meer dan zomaar een kleurrijke afleiding.

Cast: Scarlett Johansson Bryan Cranston Frances McDormand Bill Murray
Edward Norton Tilda Swinton Ken Watanabe
Regie: Wes Anderson
Genre: Animatie
Speelduur: 1:42 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Isle of Dogs:

Pluspunten

Prachtige stop-motion animatie, Mooie vormgeving, Droge humor, Fijne balans tussen humor en verdriet, Sterke stemmencast, Sprookjesachtig verhaal, Muziek van Alexandre Desplat

Minpunten

De droge humor is niet voor iedereen

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Isle of Dogs met een 8,5 / 10.

8,5

Isle of Dogs is door 3 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,3 / 10.

Nuttige recensie

16 / 18 personen vinden deze recensie van Isle of Dogs nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Isle of Dogs
Relevante films binnen het genre Animatie
10
Recensie Toy Story (1995)
8
Recensie Batman: Mask of the Phantasm (1993)
5,5
Recensie Ride Your Wave (2020)
4
Recensie Scoob! (2020)
7,5
Recensie De Wraak van de Ninja (2020)
10
Recensie Grave of the Fireflies (1988)